Sari la conținut

PREMIILE OSCAR 2015. „Whiplash”, o producţie independentă cu cinci nominalizări

Pelicula independentă „Whiplash”, regizată de tânărul Damien Chazelle, demonstrează că drumul spre succes este pavat cu ambiţie, sudoare şi chiar sânge. Producţia, realizată cu puțin peste 3 milioane de dolari, se bate cot la cot cu filme care au beneficiat de bugete uriașe.

„Whiplash e un film despre cum să faci performanţă cu biciul, efectiv. Eu personal pot să înţeleg entuziasmul din jurul lui, pentru că e un film bine regizat, bine ţinut în mână cu doi actori foarte buni. Principiul în sine, al educaţiei de tipul ăsta, milităresc, pentru un lucru care ar trebui să-ţi facă foarte multă plăcere şi să genereze emoţie, cum e muzica, e contrar tuturor principiilor mele”, spune Florentina Ciuvercă, critic de film.

„Filmat cu nerv, cu ritm! La început o să fie teribil, o să îl chinuie, şi la sfârşit se va umaniza teroristul profesor şi va ajunge la o relaţie de înţelegere cu tânărul talentat, totul încheindu-se cu un solo de baterie cum nu s-a mai văzut”, afirmă Cristian Tudor Popescu, critic de film.

Actorul J.K. Simmons, cotat ca favorit la categoria „Cel mai bun rol secundar”, interpretează un profesor atipic pentru filme: maestru al jazz-ului, el îşi torturează psihic studentul, pentru a-i testa ambiţia şi a scoate din el ce este mai bun.

„Mi-a plăcut foarte tare de J.K. Simmons în Whiplash. Este dat drept favorit... dar cred că Oscarurile ne pot surprinde în privința asta. (...) Inima îmi spune că ar trebui să câștige regizorul lui Whiplash, care are 29 de ani și e la primul lungmetraj, dar ar fi prea frumos”, spune Dragoș Marin, critic de film.

Digi24 şi DigiFilm difuzează în exclusivitate pentru România Gala Premiilor Oscar. Aflăm împreună cine sunt marii câştigatori în seara de duminică, 22 februarie, începând cu ora 02.00