Adevărații edili | Trei primari care au schimbat fața Iașiului

Data publicării:
Teatrul-National Iasi-1912

Mai bine de 80 primari au hotărât destinul dulcelui târg al Ieşilor în ultimul secol și jumătate. Însă perioada de glorie, care a însemnat modernizarea orașului, a fost sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea.

„Oamenii de atunci simțeau misiunea aceasta de primar efectiv ca o onoare, de-a sluji comunitatea, de-a veni în fruntea orașului. Mulți veneau cu bani de acasă”, spune istoricul Sorin Iftimi.

Cel care și-a sacrificat întreaga avere personală pentru comunitate a fost Scarlat Pastia. A condus Iașiul pentru scurtă vreme, doi ani, în perioada 1877-1879, însa mandatul lui este unul memorabil. L-a adus la Iași pe celebrul arhitect Gustave Eiffel pentru a ridica un teatru în centrul orașului.

„Se spunea despre el că era primul care venea la Primărie și ultimul care pleca (…) Era omul care nu și-a încasat niciodată salariul de la Primărie, l-a donat din prima zi”, mai spune istoricul.

Împotmolit în datorii, după doi ani de mandat se vede nevoit să predea clădirea teatrului unei bănci care îl creditase.

Iașiul are însă astăzi un teatru datorită altor doi mai primari pe care oraşul i-a avut la sfârșitul secolului al XIX-lea: Vasile Pogor și Nicolae Gane.

Pogor a apelat la renumiții arhitecți vienezi Fellner și Helmer, pentru construcția teatrului ce avea să fie inaugurat de Gane acum 120 de ani.

„Tot ce vedeţi e îmbracat în foiţă de aur. E cel mai vechi, cel mai frumos teatru al României şi unul din primele şapte alese de BBC ca săli de spectacole, din lume”, afirmă Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Naţional Iaşi.

În timpul mandatului lui Gane străzile Iașiului au fost asfaltate pentru prima oară, s-au pus bazele transportului în comun, odată cu introducerea tramvaiului electric și a realizat proiectul de aducțiune de apă în Iași.

„Atunci când a fost vorba de proiecte precum electrificarea sau aducerea apei la Iași au fost firme mari și foarte experimentate, deci cele care făcuseră aceleași lucruri pentru Viena sau pentru Berlin”, amintește istoricul Sorin Iftimi.

Nicolae Gane și Vasile Pogor s-au succedat în mai multe rânduri la conducerea primăriei. Vasile Pogor a avut trei mandate.

Însă Nicolae Gane a rămas cel mai longeviv primar al Iașiului. A fost ales de cinci ori în fruntea administrației locale, iar cumulat a condus orașul vreme de 11 ani și nouă luni în perioada 1872-1911.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri