Proiect de ţară | Deva, oraşul gri. Spaţiul verde, un vis îndepărtat

Data publicării:
deva

În timp ce vienezii se bucură de 120 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar în Vilnius, capitala Lituaniei, media ajunge la aproape 500, în România lucrurile stau pe cât se poate de prost. Asta deşi există o lege care reglementează minimum 26 de metri pătraţi de care ar trebui să se bucure fiecare locuitor.

„De fapt nu sunt spaţii verzi. Dupa cum vedeți, parcurile au distrus şi copacii care au mai existat.”

La Deva, oamenii se bucură de natură mai mult la periferia oraşului, pe dealurile împădurite din apropierea oraşului. În localitate, pavajele şi cimentul gri fac legea. În municipiu există un singur parc de mari dimensiuni, unde există pe lângă spaţiu verde şi alei sau locuri de joacă. În rest, posesorii de animale mai au de aşteptat ca localitatea lor să intre în rând cu lumea civilizată şi să le ofere şi patrupedelor un loc special.

„Sunt parcuri prin oraş, făcute de primărie. Ce parcuri? Parcuri de distracţii pentru copii. Dar cu verdeaţă? Cu verdeaţă, asta e singurul.”

Când vine vorba despre raportări, fiecare instituţie calculează separat. Potrivit Primăriei oamenii se bucură de peste 20 de metri pătraţi de verdeaţă. Agenţia pentru Protecţia Mediului vede de 3 ori mai puţini.

Petru Mărginean, primarul municipiului Deva: „Deva are astăzi 21 de metri pătraţi pe locuitor. Avem un parc natural, Parcul Bejan, avem pădurile din jurul Devei, care sunt tot parcuri naturale.”

Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara: „În evidențele noastre, ultimele din 2010, suprafaţa era în jur de 7 mp. Suprafaţa totală se împarte la un număr mai mic de locuitori sau au fost incluse în inventarul general şi suprafeţele agricole şi suprafeţele forestiere.”

Indiferent de calcule, municipiul Deva este departe de norma europeană, care prevede cel puţin 26 de metri pătraţi de verdeaţă. În următorii ani, acest decalaj poate aduce cu sine sancţiuni de sute de mii de lei din partea Comisiei Europene.

„Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 m2/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 m2/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013."

Sursa: Legea 114 din 2007

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri