Elevii dintr-o școala profesională nu au chiulit nicio zi: Am învăţat mult mai mult decât aş fi învăţat în liceu

Data publicării:
scoala profesionala

17 adolescenţi dornici să înveţe o meserie, un director de şcoală cu dragoste de copii şi trei companii private. Au demarat împreună un proiect care amintea de şcolile profesionale de altădată. Ce a ieşit după un an?

Am învăţat mult mai mult decât aş fi învăţat în liceu. Am prieteni care au facultate şi nu au de lucru, eu doar cu o şcoală profesională pot să mă angajez”, a spus Stejan Milivoi, elev.

La -20 de grade, când afară zăpada era de un metru, erau singurii care s-au prezentat la companie să facă practică fără să îi cheme absolut nimeni, în condiţiile în care era zi liberă de la Guvern”, a povestit Patricia Pisano, directorul Colegiului Tehnic "Regele Ferdinand I".

După doi ani de şcoală, elevii sunt calificaţi în meseria de electrician şi electrician-mecanic.

Printre băieţii din atelier este şi o fată. Miruna, singura din clasă. E convinsă că poate deveni un bun electrician.

Greu a fost la practica în atelier. Am făcut parte electrică şi mecanică”, spune fata.

Absenţe nu există în această clasă decât motivate!”, a mai adăugat directorul Colegiului Tehnic "Regele Ferdinand I".

În primul an de studiu, 60 la sută din programă constă în practică, iar 40 la sută sunt cursuri teoretice. În următorul an, partea practică crește la 75 de procente.

Colegiului Tehnic Regele Ferdinand I din Timișoara a încheiat un parteneriat cu trei companii private care asigură elevilor o bursă lunară de 200 de lei. Tot atâţia bani primesc şi de la stat.

Director: Părinții îi obligă pe copii să facă liceul

Dar, succesul de la Timişoara nu s-a repetat şi la Oradea. Trei colegii din oraş au înfiinţat clase cu 150 de locuri pentru specializările - electrician, lăcătuş, electronist sau operator pe maşini cu comandă numerică. La unul dintre ele, Colegiul Traian Vuia, s-au înscris doar 43 de elevi.

Am rămas surprinsă. Am bănuit în primăvară că problema se află la nivel de mentalitatea părinţilor, care nu ştiu de ce doresc să-i oblige pe marea majoritate să facă liceul”, a mărturisit Adriana Petrică, directorul adjunct al Colegiului Traian Vuia, Oradea.

Brașov. Selecție riguroasă pentru școala profesională

Elevii braşoveni demonstrează că învăţământul profesional şi industria pot funcţiona mână în mână. Acest lucru se întâmplă datorită unei şcoli unde sunt instruiţi de cei mai buni maiştri - "Şcoala Profesională Germană Kronstadt". După modelul riguros al şcolilor nemţeşti şi doi ani de cursuri, elevii sunt pregătiţi să intre în câmpul muncii.

Selecţia este una foarte riguroasă. Candidaţii trebuie să susţină examen scris, oral şi un interviu cu reprezentanţii companiilor implicate în proiect.

Bursa de 400 de lei este un ajutor nu doar pentru copii, ci pentru întreaga familie.

Nu pot să mă duc la tatăl meu să cer în fiecare zi zece lei, zece lei. Şi cam aşa găsesc portiţă”, a afirmat Claudiu Aanei, elev.

Nu doar elevii se bucură de beneficiile acestei şcoli, ci şi angajatorii. Ei au posibilitatea să-şi formeze viitorii angajaţi după propriile standarde.

Ne aflăm în zona de maşini CNC, adică maşini cu comandă numerică. Sunt acele maşini pe care elevii învaţă meseria de operator CNC. Trebuie să ştim că sunt cele mai moderne maşini care se regăsesc şi în zona de producţie şi prin educaţia noastră îi responsabilizăm să înveţe să lucreze pe astfel de maşini foarte scumpe”, a declarat Katalin Farkas, responsabil Centru de Formare Profesională.

Elevii fac patru săptămâni de practică aici, în companie, şi alte patru merg la şcoală. Astfel, după doi ani, compania noastră are oameni pregătiţi pentru angajare. Sunt pregătiţi să fie specialişti mecatroniști, aşa că pot fi preluaţi cu uşurinţă în liniile de asamblare”, a adăugat Mathias Katzenberger, administratorul unei companii.

Anul acesta, de pe băncile școlii Profesionale Germane Kronstadt va ieşi prima generaţie de absolvenţi. Succesul lor va arăta dacă şcoala poate da companiilor din Braşov forţă de muncă tânăra şi înalt calificată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri