JURNALUL DE SEARĂ. De ce crede primarul Iohannis că Sibiul trebuie să fie capitala Regiunii Centru

Data publicării:
06032013 20regionalizare-53336

Studiul prezentat de Iohannis își propune să arate că, financiar și cultural, dar și din perspectiva infrastructurii de comunicații și transport, Sibiul are întâietate în competiția cu Brașovul.

Urmărește dezbaterea pe tema regionalizării, votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Dincolo de disputele dintre susținătorii politici ai celor două orașe, stabilirea capitalei trebuie să aibă la bază considerente economice, au apreciat doi dintre invitații „Jurnalului de seară”, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, și ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

„Bazele regionalizării trebuie să se regăsească în argumente economice. Avem nevoie de proiecte care să contribuie la dezvoltarea economică a zonei. Noi ducem lipsă de proiecte credibile, bine fundamentate”, a declarat Pârvan.

Capitală culturală cu platformă industrială

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a apreciat că exemplul lui Iohannis trebuie urmat și de alți primari și președinți de consilii județene. „Așa ar trebui să facă fiecare președinte de consiliu județean sau primar care dorește ca orașul respectiv să devină capitală regională. Să plece la această luptă nu verbal , cu cu proiecte, ca să putem să alegem”, a spus Marian Câmpeanu.

Ministrul Muncii a remarcat faptul că primarul Iohannis a continuat proiectele culturale și după 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană.

La rândul său, Cristian Pârvan s-a declarat un susținător deschis al Sibiului în competiția cu Brașovul, reamintind că în orașul de la Poalele Tâmpei nu s-a reușit construirea unui aeroport. Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România l-a lăudat, în schimb, pe Klaus Iohannis pentru dezvoltarea platformei industriale de la Sibiu.

Lipsa de criterii, o problemă

Invitată la „Jurnalul de seară”, Sulfina Barbu, vicepreședinte PDL, a vorbit despre „problema gravă” a lipsei de criterii privind regionalizare și a apreciat inițiativa lui Iohannis. „Omul este serios, s-a pregătit. Este mult mai serios decât colegii dânsului de la USL”, a adăugat Sulfina Barbu.

Pe de altă parte, deputatul PNL Ludovic Orban a apreciat că regionalizarea trebuie să fie centrată pe cetățean. „Mă interesează ca românul să fie servit mai prompt, să fie servit mai repede, să își obțină autorizațiile, avizele mă intersează ca resursele să nu mai fie distribuite pe criterii politice”, a precizat Ludovic Orban, dezvăluind că nu este un susținător al înființării regiunilor.

„Nu va crește absorbția fondurilor europene, nu va crește capacitatea de a accesa programe suplimentare”, a susținut Ludovic Orban.

El s-a referit și la argumentele prezentate de Iohannis în favoarea Sibiului. „Îi respect opinia, eu sunt brașovean”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri