RAPORT DE ȚARĂ. Afacerile maramureșenilor: creșterea struților, cioplitul în lemn și vâltoarele

Data publicării:
struti-1

Afaceri cu struți, găini ouătoare, dar mai ales arta cioplitului în lemn, toate își găsesc căutare atunci când vin din mâinile maramureșenilor.

La 10 minute de Baia Mare, în Săcălășeni, locuiește Emilian Pop. Este un pasionat de struți și afaceri grele, adică cele care presupun multă muncă manuală, timp și dedicare artelor și meșteșugului. Cu struții s-a împrietenit repede.

„Struții trăiesc de la Polul Nord până la Polul Sud și sunt foarte puțin pretențioși. Se adaptează ușor atât la condițiile meteo cât și la cele de hrană. Este o afacere pe care oricine este interesat ar putea să o dezvolte”, explică Emilian Pop.

„Un ou de struț merge de la un milion la 100 de euro. Un milion find un ou pentu consum și un ou de producție merge până la 100 de euro. Un ou de struț este echivalentul cantitativ al unui cofraj de 25 de ouă de gaină. Mai exact, dintr-un ou de struț pot să mănânce pe săturate 6-7 persoane”, mai spune acesta.

Chiar și coaja oului se folosește - pentru pictură. Cel mai ieftin, un ou de struț pictat se vinde cu 300 de lei. Kilogramul de carne de struț merge până la un million și chiar peste. Dar ca să ajungă bun de consum, trebuie să treacă 18 luni de la incubare. Emilian mai are o afacere, exclusiv de export. Cioplește în lemn obiecte care ajung să se vândă în Statele Unite, Australia, chiar și la Vatican și Israel. Ar vinde și în țară, dar spune că românii nu știu însă să aprecieze munca manuală. Pasiunea pentru lemn o are de 20 de ani, de când se ocupă cu prelucrarea lemnului brut. Lucrul la o piesă durează 6-7 ore, adică aproape cât o zi de muncă.

Tot în domeniul lemnului lucrează și Mihai Bledea, un meșter popular de 44 de ani, care stă în Vadul Izei.

A pierdut numărul torițelor, al porților de lemn și altarelor de vară pe care le-a făcut. Biserici însă, are doar trei în palmares, una mai mare și mai semeață decât alta.

Munca la biserică este foarte grea și periculoasă, spune el, dar în final este și bine plătită. 120.000 de euro costă, de exemplu, cea la care lucrează acum. Între timp, i s-a ivit o nouă comandă. Este în discuții cu o comunitate de români din America, Michigan.

Toți banii pe care îi câștigă îi investește mai departe, într-o altă afacere inedită: vâltoare. Adică un fel de mașini de spălat, doar că de pe vremea când nici nu auzise românul de așa ceva. Sunt folosite pentru a spăla în special materialele din fibră naturală, cum este lâna, dar și covoare de pus în casă pe jos sau pe perete. Aici se adună vrafuri de sărbători și toate ies curate, fără niciun fel de detergent. Totul se bazează pe forța centrifugă și pe presiunea apei care curge direct din munte.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri