RAPORT DE ȚARĂ. Agricultura este puternic dezvoltată în județul Satul Mare

Data publicării:
agricultura - 5345942-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu-3

Satu Mare când vine vorba de argicultura. Milioane de animale şi peste 200.000 de hectare de teren cultivat cu cerereale şi alte plante. Aşa arată o scurtă radiografie a judeţului 

În judeţul Satu Mare sunt crescute anual peste 1.700.000 de păsări. Printre ele, şi cele ale lui Beniamin Urs, care a dezvoltat o fermă în valoare de un milion 800.000 de euro.

Mai bine de jumătate din bani i-a obţinut de la Uniunea Europeană.

„Am avut un vis, eram tânăr şi doream să-mi fac o fermă, iubeam animalele şi am plecat în străinătate să lucrez, să-mi fac o fermă. Am început cu un efectiv de o mie de capete de găini ouătoare şi la ora actuală avem un efectiv de 56.000 de capete", spune Beniamin Urs.

La fel ca şi Beniamin Urs, în ultimii patru ani, sute de tineri din judeţul Satu Mare au accesat fonduri europene pentru a creşte animale. În 2012, numărul necuvântătoarelor din această zona a ajuns la peste două milioane de capete.

După păsări, oile sunt cele care predomină în judeţ, astfel că fermierii cresc peste 300.000 de exemplare.

Aurel Burcuș creşte oi în comună Botiz de zece ani. A început cu şapte animale iar acum are 460 din patru rase.

Judeţul Satu Mare mai este cunoscut şi pentru plantaţiile de vită de vie, care se întind pe 3.780 de hectare.

Printre cultivatori se numără şi Laszlo Hetei, care a continuat afacerea de familie începută de bunicii lui. Are 15 hectare de viță de vie şi un magazin unde vinde mai multe soiuri de vinuri.

Viticultorul spune că importantă este calitatea producţiei şi nu cantitatea dacă vrea să-şi păstreze clienţii care vin din judeţele limitrofe că să cumpere licorile făcute de el.

Anul trecut, din toată zona de nord-vest a ţării, judeţul Satu Mare a obţinut cea mai bună calitate la indicatorii de panificaţie a grânelor după un studiu făcut de Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri