RAPORT DE ȚARĂ. Alba Iulia, capitala de suflet a românilor

Data publicării:
capitala

Când spui Alba, spui în primul rând istorie. În Alba Iulia au avut loc evenimente majore din istoria neamului românesc. Alba Iulia fost capitala celor trei țări românești, unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul, la Alba Iulia a avut loc răscoala din 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, iar la 15 octombrie 1922, regele Ferdinand și regina Maria au fost încoronați ca suverani ai României Mari.

În anul 1600, Alba Iulia devenea prima capitală a celor trei ţări româneşti: Transilvania, Moldova și Țara Românească, unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul.

Alba Iulia devenea astfel mai mult decât un oraş, un simbol puternic, sacru, al unităţii românilor. Acesta a fost motivul pentru care tot Alba Iulia a fost aleasă, mai târziu, ca loc al Marii Uniri, la 1 decembrie 1918. A fost un moment hotărâtor, care s-a săvârșit în prezența a 100.000 de oameni. Pentru că cetatea nu permitea o asemenea deșfășurare de forțe, mulți au stat în afara zidurilor cetății.

La doar trei săptămâni de la încheierea Primului Război Mondial, 1228 de delegați ai națiunii române s-au adunat în Cazina militară de atunci, actuala Sală a Unirii, pentru a vota în unanimitate rezoluția Unirii, adică actul de unirea a Transilvaniei, Banatului și Tării Ungurești cu România, a explicat Tudor Roșu, istoric la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Un alt moment important în istoria oraşului este legat de finalul răscoalei ţărăneşti din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. Martiriul lui Horea şi Cloşca a fost ultima execuţie prin tragere pe roată din Imperiul Habsburgic.

O altă confirmare a statutului special al oraşului Alba Iulia este data la 15 octombrie 1922, când regele Ferdinand şi regina Maria au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri