RAPORT DE ȚARĂ. Arad, județul care va avea cel mai mare parc fotovoltaic din țară

Data publicării:
2703arad 20fotovoltaic-57133

Parcul fotovoltaic va produce suficientă energie electrică pentru 100.000 de oameni. Şi nu e singurul avantaj. Vor fi create zeci de locuri de muncă şi se vor plăti peste două milioane de euro comunităţii locale. Asta în fiecare an.

Parcul fotovoltaic a fost construit în apropierea oraşului Sebiş. Într-o primă fază, panourile solare au fost instalate pe o suprafaţă de 44 de hectare. E doar începutul. Uşor-uşor, panourile vor ocupa de cinci ori mai mult spaţiu. Vor fi în total peste 300.000 de astfel de panouri întinse pe mai bine de 200 de hectare. Vor produce în total 91.000 de megawaţi oră în fiecare an. Cam cât consumă un oraş ca Botoşaniul sau Satu Mare.

Avantajele sunt multiple, atât pentru ţară, cât şi pentru comunitatea noastră, dacă ne gândim numai la cele aproape două milioane de euro care înseamnă venituri anuale numai din cota parte din impozitul pe venit, care vin la bugetul local, trei milioane de euro, cel de 16% din impozitul pe venit, intră la bugetul statului”, spune primarul din Sebiș, Gheorghe Feieș.

Nici chinezii, cei care au băgat banii în uriaşul parc fotovoltaic, nu rămân cu buzunarele goale. Pe de o parte, vor vinde energia produsă cu patru milioane şi jumătate de euro pe an. Dar cea mai importantă parte a câştigului va veni din certificatele verzi, în jur de 35 de milioane de euro anual.

Ceea ce înseamnă că investiţia va fi amortizată în mai puţin de trei ani, iar cum panourile fotovoltaice au o durată de viaţă de 25 de ani, câştigurile investitorilor se vor apropia de un miliard de euro.

Şi cum veştile bune circulă repede, localităţile invecinate au început să caute şi ele astfel de investitori. Comuna Vladimirescu, aflată la doar câţiva kilometri de municipiul Arad, a bătut deja palma cu o firmă din Germania care va construi ceva similar, la o scară ceva mai mică.

Investitorii în astfel de afaceri se vor confrunta însă, în scurt timp, cu o mare problemă. Transelectrica, firma de stat, a anunțat că, o dată cu producția în creștere de energie eoliană, și acum cu cea fotovoltaică, nu va mai putea prelua în sistem suplimentul de electricitate. La un moment dat, chiar s-a avansat ideea de a suporta firmele private costurile de modernizare a rețelei.

Autorităţile locale îşi pun mari speranţe în regionalizare. Ele speră ca o dată cu reorganizarea administrativă a regiunilor, astfel de investitori să fie mai uşor de atraşi.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri