RAPORT DE ȚARĂ. Arădenii despre regionalizare: Mai bine cu Timișoara decât cu București

Data publicării:
26032013 20arad 20interviu-56909

„Este o necesitate regionalizarea, este o necesitate pentru a putea să aplici corect pentru fonduri europene la Bruxelles fără să mai treci prin guvernul central de la București, pentru anumite sectoare desigur și este o miză pentru că s-a dovedit că acolo unde regiunile sunt lăsate să-și determine corect programele de dezvoltare pot crea plus valoare”, spune Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, într-un interviu acordat Digi24. „Nu cred că regionalizarea trebuie să ne propună să creem un București la Timișoara, un București la Constanța, un București la Suceava sau aiurea, oriunde ar fi aceste capitale”, mai spune Nicolae Ioțcu.

În opinia oficialului arădean, trebuie să existe o strategie regională privind infrastructura rutieră, trebuie să existe o strategie regională privind sănătatea, trebuie să existe o structură regională privind dezvoltarea economică și sprijinul care îl poate acorda pentru anumite zone pentru a primi dezvoltare economică.

„Vei fi obligat să colaborezi în folosul regiunii. Totul este să existe direcții foarte clare a ceea ce trebuie să facă regiunea”, subliniază Ioțcu.

În ceea ce-i privește pe guvernatori, președintele Consiliului Județean Arad consideră că mai întâi ar trebui stabilit ce înseamnă regionalizarea în România. „Eu cred că în primul rând regionalizarea să țină cont de istorie. De tradiție. De cultură. De capacitatea a două - trei județe de a se uni într-un scop comun”, spune Ioțcu.

Arad. Puncte forte, puncte slabe

„În primul rând punctul forte este județul Arad. Și o spun asta pentru că atunci când ne uităm pe cifrele și pe situația economică se demonstrează că județul Arad este la nivelul județului Timiș din punct de vedere al creșterii economice, deși este un județ din punct de vedere al suprafeței și al populației un județ mai mic decât județul Timiș și situat undeva la mijlocul clasementelor județelor la nivelul țării”, spune Nicolae Ioțcu.

Un alt atu ar putea fi relația bună pe care Aradul o are îndeosebi cu un județ din Ungaria, județul Bekes. Ea decurge și din faptul că lungimea frontierei care se întinde între cele două județe este considerabilă, din faptul că trăiesc români și dincolo de graniță sau din faptul că trăiesc maghiari în județul Arad, care au creat o relație excelentă între cele două comunități. „Iar din punct de vedere administrativ, județul Arad, din colaborarea cu județul Bekes, a avut numai de câștigat, pentru că am reușit împreună să accesăm fonduri europene de multe milioane de euro care au ajuns atât în infrastructura județului, mă refer la cea rutieră, sunt bani care au ajuns în sistemul de sănătate din județul Arad datorită acestor fonduri și mai nou o să ajungă și în zona de turism și cultură și în zona culturală a județului Arad”, explică Nicolae Ioțcu.

El arată că județul pe care îl conduce a experimentat cu județul vecin chiar o euro-regiune. „Putem spune că experiența noastră cu județul vecin în ceea ce privește accesarea banilor europeni este una pozitivă, corectă, și sper ca din 2014 încolo la fel de mulți bani, dacă nu mai mulți, să vină înspre cele două județe, pentru că sunt bani pe care îi putem aduceîmpreună la această zonă și să aducă bunăstare și de o parte și de alta a frontierei româno - maghiare”, afirmă Nicolae Ioțcu.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri