RAPORT DE ȚARĂ. Aradul ar putea trimite apă potabilă orașului vecin, Timișoara

Data publicării:
2703arad 20apa-57183

Mărioara Todor este arădeancă şi bea apă de la robinet încă de când a fost construită noua uzină de apă din oraş, la începutul anilor şaptezeci.

„Este foarte bună de băut şi, bineînţeles, şi pentru mâncare este foarte bună. E mai ieftin şi, spre deosebire de multe oraşe din România, ştim că este extrasă de la adâncime mare”, spune aceasta.

Ca să ne convingem am mers direct la sursă, în nordul oraşului, la Uzina 2 de apă Arad. A fost construită între 1970 şi 1973 şi, de atunci, alimentează nu doar oraşul Arad, ci şi alte optsprezece localităţi din jur. Apa este extrasă de la adâncime şi, după o tratare sumară, este pompată în reţeaua publică.

În partea de nord a Aradului, pe o lungime de 25 de kilometri au fost săpate 94 de puţuri, la o adâncime cuprinsă între 100 şi 120 de metri. Apa care se pompează de aici este o apă de medie adâncime şi care nu este infiltrată de apa din pânza freatică.

Puţurile din nordul Aradului au o capacitate uriaşă. Până în 1989, când în Arad existau mari consumatori industriali, Uzina 2 de apă pompa peste două sute de mii de metri cubi de apă pe zi. Acum, abia dacă se mai consumă 50.000 de metri cubi, motiv pentru care autorităţile locale s-au gândit să scoată un ban în plus. Vor vinde apă vecinilor unguri.

„Au fost foarte mulţumiţi de calitatea apei şi acuma se perfectează contractul între întreprinderea noastră şi cei din Ungaria, ca să le livrăm apă şi lor”, spune Șuli Matei, maistru la Uzina 2 de Apă Arad.

Odată adusă la la suprafaţă, apa intră într-un proces de tratare. Nicio substanţă periculoasă nu poate ajunge în circuit.

După ce este extrasă, apa este pompatã la stația de tratare unde, în primă fază, sunt eliminate particulele de fier și de mangan, apoi apa este clorinată și abia pe urmă trimisă spre robinetele arădenilor.

Eliminarea fierului și manganului se face în mai multe etape. Mai întâi, apa este pulverizată pentru ca cele două metale să intre în contact cu oxigenul și să se solidifice. Apoi, apa trece prin mai multe filtre de nisip, se pun 0,3 mililitri de clor la un litru de apă și, înainte de a fi pompată în sistemul public, este stocată în cinci rezervoare uriașe, cu o capacitate de 34.000 de metri cubi.

Uzina 2 de apă dispune și de un laborator de analize, care monitorizează în permanență calitatea apei, atât la sursă, cât și la destinatar.

În contextul regionalizării, se vorbeşte tot mai mult despre construirea unor conducte care să trimită apă din Arad şi oraşului vecin, Timişoara. Şi asta pentru că trei sferturi din apa care curge la robinetele timişorenilor provine din râul Bega.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri