RAPORT DE ȚARĂ. Argeș - locul de baștină al Brătienilor

Data publicării:
arges2

„Avem brâul reprezentând Sfânta Treime, erau oameni foarte credincioși și respectau întocmai tradițiile. Ușa este originală, este din anul 1823. Avem o sirenă, motiv al Mării Negre, și steagul dacilor, acel cap de lup, cu corp de dragon, care scuipa flăcări”, explică muzeograful.

Locuința păstrează și câteva obiecte personale ale familiei care a dat cei mai mulți prim-miniștri ai țării. „Avem ziare originale din 1927, un baston, un frac, monede. Cărțile au fost arse în 1948 pentru a șterge orice urmă despre Brătieni”, a adăugat muzeograful.

O pierdere imensă pentru comunitate, pentru că biblioteca realizată integral din lemn de stejar adăpostea o colecție de cărți mai mare decât cea a regelui. Era considerată astfel cea mai însemnată bibliotecă privată de la acea vreme. La etaj se află biroul lui Ion. C Brătianu. Aici, dar și pe balcon, acesta obișnuia să îi strângă pe miniștrii de la acea vreme, într-un cadru mai puțin formal și să ia decizii care au influențat de multe ori soarta țării. Domeniul pe care este așezată vila este de-a dreptul impresionat - pe câteva hectare de teren se mai văd urmele unei ferme unde se produceau brânză și unt, dar și suprafețe cultivate cu viță de vie.

Nu doar vila Florești ne amintește despre locul pe care Argeșul îl are în istoria României de astăzi. Conacul Golești, aflat la ieșirea din Pitești, este construit în stil brâncovenesc și a fost păstrat întocmai.

Construit în 1640 de Marele Vistiernic Stroe Leurdenu, conacul a fost moștenit de Marele Ban Radu Golescu, care l-a consolidat. Singurul ansamblu laic feudal din țara noastră este înconjurat de ziduri groase din cărămidă construite pentru a se apăra împotriva turcilor. 

În imensa grădină din apropierea conacului se plimbau membrii familiei în fiecare dimineață, după cum arată scrisorile păstrate din acea vreme. Foișorul de aici este cel în care a dormit Tudor Vladmirescu înainte să fie ucis de eteriști, iar într-una din camerele conacului a dormit regele Carol I al României în prima sa noapte în România. Tot în conac găsim pianina la care a cantat Franz Liszt în timpul vizitei sale la Golești, dar și o cameră amenajată special pentru oaspeții turci. Domeniul Golești mai adăpostește și un adevărat muzeu al vieții rurale autohtone.

Argeșul rămâne județul care și-a pus amprenta pe viața istorică și politică a României.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri