RAPORT DE ȚARĂ. Argeș, unul dintre cele mai bogate județe

Data publicării:
01032013 20arges-52399

Situat in zona central-sudică a Romaniei, pe paralela 45, de pe crestele Munților Carpați până în zona de câmpie, județul Argeș aparține provinciei istorice Muntenia.

Municipiul Pitești este așezat la confluența Argeșului cu râul Doamnei. Datorită dezvoltării rapide a economiei și climatului moderat, Piteștiul a fost recunoscut și ca reședință domnească temporară. Azi, orașul îți păstrează bunul renume.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Municipiul Pitești a reușit să rămână în anii care au trecut după 1990 un oraș viu, un oraș atractiv, un oraș care s-a modernizat permanent. Autoritățile speră ca potențialul de dezvoltare al zonei să fie puternic stimulat odată cu regionalizarea.

În Argeș nu poți să nu faci un popas la Curtea de Argeș. Oraș mic, dar cu un trecut impunător, Curtea de Argeș este prima capitală a Țării Românești. Emblema orașului este, fără îndoială, Mănăstirea Curtea de Argeș, construită din dorința lui Neagoe Basarab chiar pe fundația primei mitropolii a Țării Românești. Legenda Meșterului Manole i-a dus faima în toată țara și chiar mai departe, iar din fântâna răsărită la câțiva zeci de metri distanță, pe locul unde meșterul s-a prabușit, încă mai curge apă pentru fericire, pentru sănătate și pentru noroc.

La nici 30 de kilometri depărtare de Curtea de Argeș se găsește Cetatea Poienari, cunoscută și drept „cuibul de vulturi al vitejilor de demult" și care făcea parte, cu veacuri în urmă, dintr-un lanț de fortificații ce apărau hotarul nordic al Țării Românești. Cetatea este situată la patru kilometri în aval de Barajul Vidraru, construită în stâncă, la o altitudine de 850 de metri. Se poate ajunge la ea doar dacă urci cele 1480 de trepte săpate în munte.

Daca ajungeți până la Cetatea Poenari, nu puteți rata una dintre cele mai impunătoare și mărețe construcții ale României moderne - barajul Vidraru, situat între Munții Ghițu și munții Frunți. Vidraru are o înălțime de 166 metri și o lungime la coronament de 307 metri. În anul 1966, când a fost dat în folosință, se număra în primele cinci în Europa și primele 9 în lume. Lacul de acumulare Vidraru are un volum de 465 de milioane de metri cubi.

Natura a fost generoasă cu județul Argeș. Mai puţin atinsă de piciorul omului, zona ascunde frumuseţi rare. Garofiţa Pietrei Craiului sau caprele negre pot fi văzute în sălbăticie. Sau în campania noastră, cât de curând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri