RAPORT DE ŢARĂ. Asteroidul care poartă numele România, văzut prima oară de la Galaţi

Data publicării:
460906 591964574156097 2001630136 o

Odată ce ai intrat în muzeu şi ai ajuns la demisol, păşeşti într-o lume diferită. Păşeşti pe culoare înguste, printre acvarii şi eşti înconjurat de zeci de specii de peşti.

Pe lângă aceste specii, la mare căutare sunt altele două. Somnul, care atrage privirile oricui prin dimensiunile celor trei exemplare şi mai ales piranha, fiind singurele exemplare aflate într-un muzeu în România.

Din lumea acvatică vizitatorii pot urca până la planetariu. Acesta are diametrul cupolei de 7 metri, aici putând fi vizionate diferite proiecţii cum ar fi „Sistemul Solar” sau „Giganții Sistemului Solar”. Practic, este o călătorie imaginară prin toate colţurile universului.

Cel mai mare observator astronomic din ţară se află la Galaţi, iar prin intermediul acestui telescop a fost observat pentru prima dată asteroidul care poartă numele chiar de România.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a luat fiinţă în 1990 şi reprezintă una dintre marile instituţii muzeale ale României.

Cuprinde cinci secţii, una mai interesantă şi mai frumoasă ca alta: acvariul, planetariul, observatorul astologic, grădina zoologică şi grădină botanică. O oază de verdeaţă unde se găsesc expoziţii de plante din zonele tropicale şi subtropicale, iar dacă e vară sau început de toamnă, Grădina Japoneză cu lac şi nuferi oferă nişte imagini incredibile. Lucruri pe care puţini oameni se aşteaptă să le vadă vreodată. Şi, la fel de puţini oameni ştiu care a fost destinaţia terenului pe care se află acum Grădina Botanică, în urmă cu câteva zeci de ani.

„E una dintre cele mai tinere grădini botanice din România, având aproximativ 20 de ani. Practic, în urmă cu 20 de ani exista o groapă de gunoi pe acest loc. Un alt lucru inedit este faptul că la Galaţi, şi doar la Galaţi, la altitudinea de 46 de metri, cresc molizi şi brazi. Această grădină japoneză este printre puţinele din ţară, avem specii de crap japonez autentice. Un alt lucru cu care ne putem mândri este colecţia de trandafiri, una dintre cele mai mari din ţară, avem peste 20.000 de fire şi colecţia de lalele, peste 30.000 de fire”, spune Mădălin Şerban, director ştiinţific al Muzeului de Ştiinţele Naturii Galaţi.

În total, în grădina botanică există peste 1.500 de specii de plante cu aproape 300.000 de exemplare. La rândul ei, Grădina Zoologică, se află acum în plin proces de modernizare. Situată în Pădurea Gârboavele, ea adăposteşte o colecţie variată de specii de animale din toate colţurile lumii.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri