RAPORT DE ȚARĂ. Buzăul a atras investiții de sute de milioane de euro

Data publicării:
bz investitii

Fabricarea cuptoarelor pentru rafinării și industria petrochimică sunt unele din domeniile în care s-au realizat investiții importante în municipiul Buzău. Cu 300 de angajați, compania se ocupă cu proiectarea cuptoarelor, fabricarea propriu-zisă și montarea lor în locație. În cei cinci ani de activitate, firma s-a impus în special pe piața rusă, unde livrează comenzi în fiecare an.

„Buzăul și România au fost alese datorită poziției, apropierea de țările occidentale și de Rusia, ieșirea la Marea Neagră, produsele noastre fiind agabaritice, ajută foarte mult pentru expediție, dar și datorită tradiției”, explică Gheorghe Iancu, manager general al companiei Beta Heurtey.

În momentul în care compania a venit în România, avantajul principal era forța de muncă extrem de calificată existentă deja aici. În 2013 însă lucrurile s-au schimbat complet, pentru că meserii precum cea de sudor sau lăcătuș, fără de care fabrica nu poate exista, nu mai par atractive pentru tinerii din Buzău.

Conducerea companiei a demarat un proiect în acest sens prin care se angajează să instruiască toți doritorii, să le ofere și o diplomă de specializare și un loc de muncă. Până azi, 22 de tineri au rămas în fabrică.

„Această dezvoltare a fimei a cerut o mărire a organigramei și a numărului de personal. Din păcate învățămîntul din România, nu vrem să arătăm cu degetul, dar au dispărut aceste clase de meserii. Lăcătușul a rămas cenușereasa industriei. Dar de aici, aleg viitorii șefi de formație”, spune Vasilică Marinescu, director de resurse umane.

Compania de la Buzău face parte dintr-un grup internațional ce are o cifră de afaceri de aproape 350 de milioane de euro în fiecare an.

Cea mai mare fabrică de reciclare a deșeurilor

O altă investiție majoră în Buzău a făcut-o o firmă de colectare a deșeurilor, firmă ce face parte tot dintr-un grup internațional. De la înființarea sa, la începutul anului 2007 și până în prezent, compania a devenit unul dintre liderii de piață în domeniul reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice în România, fiind cea mai mare fabrică integrată de tratare a acestor deșeuri din țară și una dintre cele mai mari din Europa.

Investiția inițială de la Buzău a fost de peste zece milioane de euro și numără în jur de 2.000 de angajați. Începutul afacerii nu a fost ușor.

„Ratele de colectare în România pentru deșeurile de echipamente electrice si electronice sunt din păcate mult în urma țintelor impuse de UE și din păcate, în urma capacităților noastre disponibile de tratare”, explică Marius Costache, manager general al fabricii de reciclare GreenGroup.

Dacă în anul 2009 și 2010 au reușit să colecteze o cantitate record de astfel de deșeuri, în 2013 nu se mai poate spune același lucru.

„Încă lucrurile mai au foarte mult pentru a fi îmbunătățite. Cantitățile au scăzut, e paradoxal, în 2009, 2010, volumele colectate în România erau undeva la 30.000 de tone, iar anul trecut au fost sub 20.000 de tone, ceea ce înseamnă un kilogram pe cap de locuitor”, detaliază Marius Costache.

Țintele României în momentul de față sunt de patru kilograme de materiale reciclate de fiecare locuitor, de aceea, un rol important în activitatea firmei îl ocupă colectarea propriu-zisă a deșeurilor, înainte de valorificarea celor existente. Iar pentru asta mai este mult de lucru în ceea ce privește mentalitatea românilor, care preferă să mute obiectele electronice inutile în spații de depozitare sau să le arunce la groapa de gunoi.

La Buzău, în cadrul aceluiași grup internațional se va deschide în viitorul apropiat și singura unitate de tratare a deșeurilor de echipamente de iluminat uzate din România, unde se va putea recupera și valorifica mercurul provenit din lămpile fluorescente.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri