RAPORT DE ȚARĂ. Călușarii, mândria județului Argeș

Data publicării:
calusari

Cu camășile albe, închise cu bete în cruce, cu zurgălăi la brâu și la genunchi, cu ițari, cu pălării decorate cu podoabe strălucitoare, care resping lumina și feresc trupul de contactul cu duhurile rele, Căluşul e mai mult decât un dans - este un ritual cu roluri bine determinate şi simbolistică profundă. Să fii călușar înseamnă să fii om ales, cu trăire spirituală, care îl face pe jucător să se supună întru totul normelor impuse de o tradiție ancestrală.

Dansul magic vindecă boala şi alungă spiritele necurate. Tradiția călușarilor se mai păstrează doar în câteva sate din sudul țării. Călușul este contribuția noastră la patrimonial folcloric al culturii europene. Călușarii din comuna argeșeană Stolnici sunt cunoscuți atât în Argeș, în țară, cat și în străinătate, însă pentru ca faima lor să fie cunoscută și acolo a fost nevoie și de bani. Primul gospodar al satului a avut grijă ca în fiecare an costumele să fie recondiționate și altele cumpărate, în special pentru copii.

Pâinea cu roșii

Și tradiția gastronomică e prețuită în Argeș. Pâinea cu roșii încă se mai face în unele gospodării din sudul județului, exact ca acum 50 de ani. Mariana Popescu a păstrat rețeta din generație în generație. Secretul stă în ingredientele făcute chiar în gospodărie. Mariana face pâinea cu roșii de la 12 ani și niciodată nu a cumpărat făina sau roșii din comerț pentru a o prepara.

Rețeta pâinii cu roșii este respectată cu sfințenie în familia Popescu. Sucul de roșii folosit este făcut din roșii din gradină, iar presărarea lui pe cocă se face cu pene de la păsări, așa cum făceau și bunicii.

Cei mai nerăbdători sunt copiii, care așteaptă ca pe ghimpi pe lângă cuptorul de pământ, până când pâinea este gata coaptă.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri