RAPORT DE ȚARĂ. Căminul de bătrâni de la Suseni, locul unde trăiesc 90 de oameni cu povești cutremurătoare

Data publicării:
batrani

Căminul de bătrâni de la Suseni este cel mai mare și cel mai modern din județul Gorj. În prezent, sunt cazați aici 90 de bătrâni cu povești cutremurătoare. Fie au fost aduși aici de familii care nu le mai puteau purta de grijă, fie au ales singuri această variantă. Indiferent de situație, acomodarea este grea, deși aici au condiții pe care acasă nu le aveau.

Pentru unii dintre ei, acomodarea este mai dificilă, dar sunt unii bătrâni care nu se acomodează de niciun fel și toată ziua plâng. A fost o bătrânică…când a aflat unde este a refuzat să mai vorbească până când echipa noastră de specialiști a reușit după o săptămână de consiliere să o scoată din starea respectiva”, spune Luca Stelian, directorul căminulului de bătrâni de la Suseni.

Ion Vărzaru se află în centrul de bătrâni de trei ani. În 1988 i-a murit soția și a rămas cu cei patru copii. A avut probleme de sănătate și nu s-a mai putut îngriji singur, așa că a fost nevoit să depună cerere ca să stea la căminul de bătrâni. După șapte luni a fost acceptat. Din pensia de 800 de lei, își plăteste taxa și trăiește cu povara că nu se va mai întoarce acasă niciodată.

Copiii mă vizitează din joi în paști. Îmi e greu, că îmi vine dor de ei, dar lor de mine, în niciun caz”, se plânge bătrânul.

Sunt însă și bătrâni care s-au acomodat foarte bine. Gheorghe Cocioabă stă în căminul de bătrâni de la Suseni de 17 ani. Familia îl vizitează des, dar nu a vrut să rămână în grija copiilor, ca să nu fie povară.

Mulți dintre locatarii căminului sunt bolnavi, dar au parte de îngrijire 24 de ore din 24 și nu le lipsește nimic.

Nu ne este greu, pentru că este o muncă pe care o facem cu plăcere. Asta ne-am ales, trebuie să avem grijă de ei non stop, pentru că sunt bătrâni cu probleme de sănătate. Îi îngrijim ca pe părinții noștri”, spune Emilia Nedelea, asistentă.

În județul Gorj sunt trei cămine de bătrâni care nu reușesc să ajute nici jumătate dintre persoanele care ar avea nevoie de îngrijire specială la bătrânețe. Condițiile nu sunt la fel de bune peste tot, iar unele cămine au fost la un pas de a fi închise.

În aceste condiții, ar mai trebui construite cămine de bătrâni, dar nu sunt bani. Căminul de la Novaci se află în subordinea primăriei, care nu a mai făcut față cheltuielilor. Nu mai asigură nici salariile celor 22 de angajați. Ca să facă rost de bani, autoritățile locale au dublat taxele.

Bătrânii au fost nevoiți să plătească 1.500 de lei în loc de 800 cât era în urmă cu câțiva ani. Cei care și-au permis au rămas, cei care nu au avut bani au fost luați acasă de familii sau au plecat în centre din afara județului.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri