Sari la conținut

RAPORT DE ȚARĂ. Capitala găzduieşte cele mai importante evenimente muzicale din ţară

În 2013, în Capitală au răsunat deja o mulţime de concerte, premiere sau reveniri mult aşteptate ale unor artişti celebri. Richard Clayderman, Andrea Bocelli şi trupele Depeche Mode şi Rammstein sunt doar o parte dintre artiştii care au urcat pe scenele din România anul acesta. Ceva diplomaţie culturală, mulţi bani şi o promovare intensă sunt ingredientele unor evenimente reuşite, spun organizatorii.

Festivalul „George Enescu” este dovada vie că o investiţie înţeleaptă din partea statului român aşează România pe harta celor mai prestigiase evenimente culturale ale lumii. De la prima ediţie din 1958, a devenit cea mai importantă manifestare muzicală internațională găzduită de România, pe care o trec în agendă foarte mulţi străini.

Nume mari ale muzicii figurează de ani buni pe lista invitaţilor. Faimosul muzician Jordi Savall şi violonistul Maxim Vengherov revin şi la această ediţie.

O investiție pentru imaginea României

Pentru că sunt cei mai buni, şi onorariile sunt pe măsură. O orchestră renumită îi costă pe organizatori în ediţia din acest an în jur de 400.000 de euro. Deşi nu ne putem compara ca buget cu alte festivaluri mari, specialiştii spun că la capitolul artişti de primă mărime suntem la vârful clasamentului. Costurile de organizare şi promovare sunt anul acesta de 35 de milioane de lei, bani care vin de la Ministerul Culturii şi de la administraţia locală. E însă o investiţie care aduce României un important capital de imagine şi foarte mulţi turişti străni pe perioada evenimentului, aproape 16 mii.

Chiar dacă mai sunt lucruri de îmbunătăţit, festivalul rămâne o marcă de prestigiu care continuă să ne reprezinte onorabil. Biletele puse în vânzare în luna aprilie s-au epuizat din primele săptămâni, multe fiind achiziţionate pe internet de străini. Anul acesta, în premieră, concertele vor fi transmise live pe site-ul festivalului.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.