RAPORT DE ȚARĂ. Caracal, orașul „minunilor” și al contrastelor

Data publicării:
21032013 20olt-56147

Au fost 7 minuni în Caracal. Carul răsturnat este de departe cea mai cunoscută dintre ele şi s-ar referi de fapt la Revoluţia din 1848, când răzvrătiţii au fost aduşi cu carul la judecată, la tribunalul din Caracal. Atelajul s-ar fi răsturnat însă cu „prostimea”, aşa cum erau numiţi pe vremuri oamenii din popor. Iar de la prostime până la proşti a mai fost un singur pas.

Fabrica de pâine construită pe strada Foametei sau închisoarea de pe strada Libertăţii sunt pe următoarele locuri în topul legendelor din Caracal.

Una din legendele orasului, care spune că închisoarea era pe Strada Libertatii, este adevarată, dar după Revoluție, numele s-a schimbat în Iancu Jianu.

Localnicii au o explicație. Spun că legenda se referă, de fapt, la arestul construit pe lângă tribunal, care avea ieșire în Strada Libertății. Oricum, numele străzii s-a schimbat de câțiva ani încoace.

Se spune că si ușa de la intrarea în sediul poliţiei ar fi fost furată sau că un incendiu puternic ar fi înghițit sediul pompierilor. Cât adevăr există în aceste mituri urbane e greu de spus. Chiar și așa, cele 7 minuni ale orașului sunt motivul pentru care multi români au auzit de Caracal.

Ceasul din gară și macaraua scoasă cu o altă macara

Dacă exemplele de mai sus au dispărut cu timpul, ceasul din gara din Caracal a supravieţuit. Orologiul arată o cifră care, de fapt, nu există. Patru roman este scris cu 4 linii. Și cine nu a auzit despre blocul construit în jurul macaralei?

Când eram elev am vazut un bloc, confirm că exista minunea, constructorii au facut imprejurul macaralei. Au scos-o cu o alta macara”, spune muzeograful Sabin Popovici.

Teatrul Național, emblema orașului

Şi pentru că este un oraş al contrastelor, locuitorii Caracalului chiar au cu ce să se mândrească. Dovadă stau peste 100 de clădiri, declarate-monument istoric.

Orice călător trebuie să oprească şi să admire, măcar pentru câteva clipe, clădirea emblemă a Caracalului, Teatrul Naţional, construită după planurile arhitectului austriac Franz Billek.

Teatrul a fost închis în 1987 şi abia după 22 de ani, în 2009, luminile rampei s-au aprins din nou, la fel de strălucitoare ca la început. Dar cu mai multă emoţie, aceea a unei aşteptări care părea să nu se mai sfârşească. Azi găzduieşte cele mai importante spectacole ale urbei.

Locuinţa pe care Nicolae Titulescu a primit-o din partea autorităţilor când a devenit deputat de Romanaţi este si ea un motiv de mândrie pentru locuitorii din Caracal.

Este capitala culturală și istorică a județului Olt. Avem un parc natural, al treilea din Europa, Teatrul Național pe care nu îl găsim în alte părți”, spune Eduard Claudiu Ciocăzanu, primarul orașului Caracal.

Autorităţile speră ca odată cu regionalizarea să poată accesa mai uşor fonduri, iar multe din aceste clădiri să fie reabilitate. Multe dintre ele se află în paragină, altele au fost reabilitate, iar unele au devenit chiar centre sociale.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri