RAPORT DE ȚARĂ. Caraș-Severin, județul cu cel mai vechi teatru, centru siderurgic și prima stațiune balneară din țară

Data publicării:
15042013 20raport 20caras 20severin 209-60689

Înconjurat de peisaje de un pitoresc desăvârşit, municipiul Reşiţa este cel mai vechi centru siderurgic din România. Industria nu mai e ce-a fost, însă focul uzinelor de aici arde continuu de aproape 250 de ani. La un moment dat, lucrau aici aproape 22.000 de oameni. Pe porţile uzinelor din Reşiţa a ieşit, în 1872, prima locomotivă cu abur fabricată în România. Monument istoric, aceasta se află acum în singurul muzeu în aer liber din ţară.

„De cum am coborât din maşină, am zis în sfârşit sunt acasă. Şi este casa mea, Reşiţa, aici mă regăsesc, mă simt bine, m-am dezvoltat şi sunt sigură că o să mă dezvolt şi mai mult de atât şi îmi place zona, e un mic orăşel austriac, liniştit, iubesc liniştea, e altă atmosferă faţă de oraşele mari. E o altă energie. E altceva”, spune un locuitor al județului.

A doua cea mai mare localitate din Caraş-Severin este Caransebeş, una dintre cele mai vechi așezări din Banat. În 1289, localitatea a fost atestată documentar sub numele de Opidum. Patria „gugulanilor” cuprinde o serie de construcţii şi monumente cu care locuitorii se mândresc. La 15 ianuarie 1757 statistica bisericilor din Episcopia Caransebeşului vorbeşte despre biserica cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe”, înălţată în 1725. Biserica a fost construită din zid de cărămidă, monumentală prin dimensiuni şi impresionantă prin frumoasa desfăşurare a spaţiului interior. Localnicii o numesc vechea catedrală. Piatra de temelie a Noii Catedrale sau a Catedralei „Învierea Domnului” a fost pusă în 1996.

Tot în Caraş-Severin se află şi Anina, aşezată într-o vale păzită de munţi împăduriţi cu fagi şi brazi. Dezvoltat în jurul exploatărilor de huilă, oraşul păstrează încă instalaţiile miniere şi metalurgice de altădată, înconjurate de case construite iniţial pentru angajaţii din mine şi uzine.

Din Anina, pe cel mai frumos traseu de cale ferată se ajunge în Oraviţa, oraş care s-a afirmat ca centru industrial, dar şi cultural. Teatrul „Mihai Eminescu” de aici este cel mai vechi din ţară şi din sud-estul Europei. Pe scena acestuia a jucat şi poetul Mihai Eminescu, iar pe aici au trecut şi George Enescu sau Lucian Blaga. Istoria sa fabuloasă a făcut să fie declarat monument de maximă importanţă naţională.

„Este unul din cele mai frumoase județe din țară dacă nu chiar cel mai frumos cu toate formele de relief... mai puțin mare. Un județ cu munți, un județ cu dealuri, un județ în care Dunărea intră în România, intră prin județul Caraș- Severin. Așa cum vă spuneam caracterizând județul... este un județ frumos”, susține Silviu Hurduzeu, prefectul județului Caraș-Severin.

Una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii se află tot în judeţul Caraş-Severin. Situată pe Valea Cernei, staţiunea Băile Herculane a fost astestată documentar acum două milenii. Romanii au ridicat aici temple, băi, monumente şi statui închinate lui Hercules. Locurile de aici au fascinat-o chiar şi pe Împărăteasa Sissi.

Zona este vie şi în ceea ce priveşte muzica bună. Un punct important pe harta jazz-ului este localitatea Gărâna. Festivalul de Jazz de aici a ajuns, în 2012, la cea de-a 12-a ediţie, reunind, an de an, artişti de marcă şi public din întreaga ţară.

Un pol al turismului din Caraş-Severin este masivul Muntele Mic. Aici s-a schiat pentru prima dată în 1936, la 1.600 de metri altitudine. Stratul de zăpadă e consistent din noiembrie şi până în mai, perioadă în care turiştii ajung pe munte după un drum cu telescaunul care ţine aproape 40 de minute.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri