RAPORT DE ȚARĂ. Caraș-Severin, județul industriei feroviare

Data publicării:
1032013 20caras 20severin-52434

Înconjurat de peisaje de un pitoresc desăvârşit, municipiul Reşiţa este cel mai vechi centru siderurgic din România. Industria nu mai e ce-a fost, însă focul uzinelor de aici arde continuu de aproape 250 de ani. La un moment dat, lucrau aici aproape 22.000 de oameni. Pe porţile uzinelor din Reşiţa a ieşit, în 1872, prima locomotivă cu abur fabricată în România. Monument istoric, aceasta se află acum în singurul muzeu în aer liber din ţară.

A doua cea mai mare localitate din Caraş-Severin este Caransebeş, una dintre cele mai vechi așezări din Banat. În 1289, localitatea a fost atestată documentar sub numele de Opidum. Patria „gugulanilor” cuprinde o serie de construcţii şi monumente cu care locuitorii se mândresc.

La 15 ianuarie 1757 statistica bisericilor din Episcopia Caransebeşului vorbeşte despre biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, înălţată în 1725. Biserica a fost construită din zid de cărămidă, monumentală prin dimensiuni şi impresionantă prin frumoasa desfăşurare a spaţiului interior. Localnicii o numesc vechea catedrală.

Tot în Caraş-Severin se află şi Anina, aşezată într-o vale păzită de munţi împăduriţi cu fagi şi brazi. Dezvoltat în jurul exploatărilor de huilă, oraşul păstrează încă instalaţiile miniere şi metalurgice de altădată, înconjurate de case construite iniţial pentru angajaţii din mine şi uzine.

Din Anina, pe cel mai frumos traseu de cale ferată se ajunge în Oraviţa, oraş care s-a afirmat ca centru industrial, dar şi cultural. Teatrul „Mihai Eminescu” de aici este cel mai vechi din ţară şi din sud-estul Europei. Pe scena acestuia a jucat şi poetul Mihai Eminescu, iar pe aici au trecut şi George Enescu sau Lucian Blaga. Istoria sa fabuloasă a făcut să fie declarat monument de maximă importanţă naţională.

„Este unul din cele mai frumoase județe din țară dacă nu chiar cel mai frumos cu toate formele de relief, mai puțin mare. Un județ cu munți, un județ cu dealuri, un județ în care Dunărea intră în România intră prin județul Caraș-Severin. Așa cum vă spuneam caracterizând județul... este un județ frumos”, spune Silviu Hurduzeu, prefectul județului.

Una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii se află tot în judeţul Caraş-Severin. Situată pe Valea Cernei staţiunea Băile Herculane a fost astestată documentar acum două milenii. Romanii au ridicat aici temple, băi, monumente şi statui închinate lui Hercules. Locurile de aici au fascinat-o chiar şi pe Împărăteasa Sissi.

Zona este vie şi în ceea ce priveşte muzica bună. Un punct important pe harta jazz-ului este localitatea Gărâna. Festivalul de Jazz de aici a ajuns, în 2012, la cea de-a 12-a ediţie, reunind, an de an, artişti de marcă şi public din întreaga ţară.

Un pol al turismului din Caraş-Severin este Masivul Muntele Mic. Aici s-a schiat pentru prima dată în 1936, la 1.600 de metri altitudine. Stratul de zăpadă e consistent din noiembrie şi până în mai, perioadă în care turiştii ajung pe munte după un drum cu telescaunul care ţine aproape 40 de minute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri