RAPORT DE ȚARĂ. Castelul Corvinilor prinde viață

Data publicării:
19042013 20castelul 20corvinilor-61616

De mai bine de jumătate de deceniu, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara îi poartă pe călători printre poveştile timpului şi le arată farmecul vremurilor trecute. Bătrânul Castel al Corvinilor prinde viaţă, însufleţit de domniţe şi cavaleri. Şi pentru ca întoarcerea în timp să fie completă, cavalerii hunedoarei au păstrat toate însuşirile înaintaşilor din vremea lui Iancu, de la veşminte până la arme şi stiluri de luptă.

„Am înfiinţat un ONG cu scopul de a anima curtea castelului, să arătăm publicului cum ar arăta o zi din viaţa unei curţi medievale din Transilvania. Folosim numai materiale naturale, in, cânepă, bumbac pentru haine, cizme doar din piele”, a explicat Daniel Șerban, cavaler de Hunedoara.

Așa se face că, ori de câte ori membrii Ordinului Cavalerilor de Hunedoara îi trec porțile, bătrânul castel redevine ce a fost în vremurile lui de glorie: gazdă bună pentru cavaleri viteji și domnițe încântătoare.

„Eu sunt un scutier. Sunt aici ca să îmi servesc cavalerul. Noi reparăm armele, îi îngrijim echipamentul, în caz că există - caii îi îngrijim, îi adăpăm”, a explicat Sebastian Drăgușin, scutier. Ca orice scutier, Sebastian aspiră la titlul de cavaler, însă învestirea se face cu sacrificii şi doar după un ceremonial.

Și pentru ca poveștile să prindă viață, oamenii bătrânului castel au condimentat cu muzică poveștile locului. Huniadi Cantores sau... patru muzicieni care iubesc sunetele venite din vremuri de demult se pot numi de ceva vreme artişti de curte.

„Spre bucuria noastră, au rămas foarite multe melodii culese de pe vremea Renaşterii, noi am reuşit să facem o orchestraţie potrivită pentru formaţia noastră, adică să o dezvoltăm conform instrumentelor pe care cântăm”, a spus Aranka Takacs, muzician.

Nu doar muzica artiştilor de curte de la castel te întoarce în perioada medievală. Huniadi Cantores îmbracă veşminte cu elemente din perioada medievală şi renascentistă, similare celor pe care le purtau artiştii de curte de la castel. Iar instrumentele muzicale respectă dimensiunile şi caracteristicile din secolele XIV-XVI.

Cavaleri, domniţe, scutieri sau artişti… cu toţii te vor purta înapoi printre poveştile timpului, dacă vei păşi în Castelul Corvinilor. Farmecul vremurilor trecute, obiceiurile oamenilor locului, gândurile şi felul lor de a trăi. Sunt lucruri care devin posibile cu fiecare călătorie în cetatea Hunedoarei.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri