RAPORT DE ȚARĂ. Cea mai bine dotată școală generală din județul Ialomița este într-un sătuc

Data publicării:
scoala generala perieti

Colegiul Naţional Mihai Viteazul a împlinit nu de mult şase decenii de la înfiinţare şi, încet dar sigur, s-a impus drept cea mai valoroasă instituţie de învăţământ din Slobozia dar şi din judeţ. Anul trecut rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de de 42,18 procente, în condiţiile în care elevii de la Colegiul Mihai Viteazul au promovat în proporţie de aproape 95 de procente şi cel mai probabil anul acesta va fi la fel. Noi i-am găsit pe elevii liceului în ultima zi a examenului de bacalaureat şI culmea abia am putut zări câteva feţe întunecate de griji.

„Datorită olimpiadelor sunt elevi foarte buni şi de asta am aplicat şi eu aici. Se zice că este cel mai bun din oraş. La olimpiada la psihologie m-am descurcat bine, am luat locul 2 pe judeţ”, spune o elevă.

Unul dintre artizanii acestui incubator de genii este un basarabean, Vitalie Buzu, directorul liceului care an de an ridică ştacheta tot mai sus iar rezultatele se văd, la propriu, pe pereţii interiori ai liceului în galeria de olimpici, care anul trecut a însumat nu mai puţin de 55 de elevi.

„De-a lungul deceniilor şcoala noastră s-a impus în conştiinţa ialomiţenilor, şcoala care se remarcă din toate punctele de vedere. În fiecare an suntem primii la examanele de bacalaureat, în fiecare an avem zeci de elevi care ocupă locurile fruntaşe la olimpiada judeţeană şi în fiecare an avem zeci de elevi care se întorc cu premii inclusiv de la etapa naţională. Ba chiar am obţinut premii şi la etapa internaţională a olimpiadelor şcolare”, afirmă Vitalie Buzu, directorul Colegiului Naţional Mihai Viteazul.

Nici mediul rural nu duce lipsă de şcoli de elită. Şcoala generală din Perieţi este apreciată drept cea mai bună şcoală din Ialomiţa, iar dacă ar fi să o judecăm doar de la interior cu greu ne-am putea da seama că ne aflăm într-un sătuc aflat la câţiva kilometri distanţă de Slobozia. Şcoala dispune de laboratoare complet utilate, mobilier nou, bănci individuale pentru toţi elevii şi profesori cu fler, condiţii în care rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate.

Profesorii se mândresc cu elevii lor şi sunt bucuroşi să poată lucra în condiţii de top, chiar dacă profesează la ţară.

„E nevoie de vocaţie, dorinţă, muncă foarte multă şi de un colectiv de conducere interesat dar şi cu sprijin de la inspectoratul județean, primărie şi chiar şi de la prefectură şi cu sponsori. Și aşa, cumulate toate, s-a reuşit, dar trebuie să îţi doreşti să rămână ceva în urma ta”, spune Angela Grigoruţă, profesor de Biologie la Şcoala Generală din Perieţi.

Autorităţile nu sunt însă pe deplin mulţumite de performanţele învăţământului ialomiţean, iar unii dintre mai marii judeţului este ceva mai dur şi spune că o palmă peste ceafă n-a omorât pe nimeni.

„Învăţământul? Eu, personal, nu sunt mulţumit. Acele programe regionale de adecvare a învăţământului la realităţile economice au fost făcute numai pe hârtie”, susține Vasile Silvian Ciupercă, preşedinte consiliului județean Ialomiţa.

Anul acesta responsabilii cu învătământul au pus la punct, la cererea mai marilor judeţului, programe educaţionale care să răspundă cererii zonei şi anume cât mai multe specializări în domeniul agricol.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri