RAPORT DE ȚARĂ. Cea mai mare fermă din Europa se află în Brăila

Data publicării:
insula

Insula Mare a Brăilei a fost reanimată de un proprietar privat, după ce, până în anul 2001, s-a aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, care a adus-o în stare de paragină.

Deţine 2,2 procente din suprafaţa totală agricolă a României şi asigură aproximativ cinci procente din producţia totală de cereale a ţării. Este cea mai mare din Europa, poate hrăni trei milioane de oameni iar pământul de aici e lucrat cu cele mai puternice tractoare din lume şi cu utilaje prototip, folosite pentru prima oară la nivel mondial. În cei mai buni ani, producţia a urcat până la 10 tone de porumb şi 8,1 tone de grâu la hectar.

Ferma dintre cele două braţe ale Dunării este concesionată de la ADS pe timp de 20 de ani. Acum, scoate producţii record şi încheie afaceri cu firme din toată lumea. Concesionarul ei transportă cereale cu barjele, pe Dunăre, astfel că marfa ajunge să fie livrată la preţuri chiar şi de 10 ori mai mici decât dacă recolta ar fi fost transportată pe uscat.

În anul 2001, când o societate privată a preluat Insula Mare a Brăilei, producţia era de doar două tone pe hectar iar sistemul de irigaţii rămăsese o relicvă.

„A trebuit să investim foarte mult. Nu am primit niciun ajutor de la stat, deci, numai cu fonduri proprii. Am investit peste 36 de milioane de euro în acest sistem, şi în partea de infrastructură dar şi în dispozitive de administrare a apei”, spune Lucian Buzdugan, director general al Insulei Mari a Brăilei.

Astfel, din cele 55.000 de hectare administrate, peste 40.000 sunt acum irigate cu instalaţii performante ce trag apa direct din Dunăre. Iar investiţia şi-a scos toţi banii, mai ales anul trecut, când seceta a distrus aproape toate culturile din ţară.

Este cea mai mare suprafaţă irigată din România. Pentru udare se folosesc 250 de pivoţi, instalaţii al căror braţ de stropire se învârte în jurul unui ax asemenea unei limbi de ceas gigantice, care poate atinge şi 500 de metri lungime. Şi în ceea ce priveşte utilajele, investiţia a fost imensă având în vedere că doar un tractor, unicat, a ajuns undeva la 500.000 de euro. Tiger, adică tigrul, are peste 30 de metri lungime. Roţile au aproape doi metri înălţime, aşa că un singur cauciuc ajunge la 2.500 de euro. Tiger desfăşoară mai multe lucrări în acelaşi timp, este complet computerizat şi consumă doar 60 litri pe hectar lucrat.

Challenger este o altă vedetă care brăzdează câmpurile din Insula Mare a Brăilei. Micul tanc poate face aproape orice dar în tandem cu celelate utilaje alese în funcţie de tipul lucrării agricole. Pe lângă toate acestea, nu îi stă nimic în cale şi poate fi utilizat pe nămeţi sau în noroaie.

Challanger are o capacitate de 550 CP şi tracţiune pe şenile. Consumul mediu se situează undeva între șapte şi 25 de litri pe hectar, în funcţie de lucrarea agricolă pe care o execută. Challenger este folosit pentru toate activităţile, alături de celelalte utilaje.

Banii investiţi în repunerea pe linia de plutire a Insulei sunt greu de calculaţi acum. Cert este că, în 12 ani, s-a reuşit triplarea producţiei anuale: de la 100.000 la 300.000 de tone de cereale. Concesionarii terenului spun că producţia lor poate asigura hrana de bază pentru trei milioane de oameni şi asta pentru că mare parte rămâne în ţară şi, în medie, doar 20-30 la sută merge la export.  

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri