RAPORT DE ȚARĂ. Combinatul Azomureș, cel mai mare angajator privat, dar și cel mai mare poluator

Data publicării:
mures-1

Azomureș si Oltchim, doi giganti care fac parte din acest sector, au fost, ani la rând, cei mai mari jucători de pe pe piaţă. Au avut, însă, o soartă diferită. Forma de proprietate a făcut diferenţa între o companie de stat, precum combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care urmează să intre în insolvență, şi producătorul de îngrăşăminte Azomureș Târgu-Mureş, care a făcut profituri-record şi a multiplicat de peste 100 de ori banii celor care au investit în acţiunile sale.

Acum, combinatul este cel mai important brand industrial al judeţului. La nivel naţional, industria chimică indică o trendinţă ascendentă, dar trage şi un semnal de alarmă asupra unor potenţiale riscuri, pentru că peste 20 % din cele aproape 5000 de firme din acest sector nu mai funcţionează.>

În urmă cu 51 de ani se înfiinţa la Targu Mures Combinatul de Îngrăşăminte Azotoase, devenit peste timp cel mai important furnizor de îngrăşăminte pentru agricultură din lume.

Productia a început cu o instalatie de amoniac, una de acid azotic si una de azotat de amoniu. Combinatul a trecut prin 5 etape de dezvoltare, astfel că de la 300 de tone de amoniac, pe zi, acum producţia este de o sută de ori mai mare.

La început, combinatul a fost în proprietatea statului. După anii '90, Azomureş a trecut prin mai multe etape de restructurare, iar în 1998, societatea s-a privatizat.

Plan de investiții ambițios

Anul trecut a fost ultima schimbare de proprietar. Azomureş a fost preluat de una dintre cele mai mari companii elveţiene de cereale si îngrăsăminte chimice din lume. Iar planul de investiţii anunţat de noii acţionari este de 200 de milioane de euro.

„E un proiect care se va derula în timp ce instalația produce îngrășăminte pentru agricultură și presupune înlocuirea instalațiilor din fabrică. Zilele acestea are loc negocierea cu firmele care se vor ocupa de modernizare”, spune Ovidiu Marian, purtătorul de cuvânt al Azomureș.

Retehnologizarea combinatului are ca scopuri scăderea consumului de energie, a gazului metan şi creşterea capacităţii de producţie, care în prezent este la 1,5 milioane de tone de amoniac pe an. Strategia pentru următorii trei ani este să mărească cota de pe piaţa internă, de la 30% în prezent, la 60-70% în anul 2015.

Cel mai mare angajator privat din judeţul Mureş, cu peste 2.600 de angajaţi, combinatul este însă un factor de poluare, din cauza pornirii şi repornirii unor instalaţii vechi de peste 50 de ani.

Combinatul depăşeşte limitele maxime de amoniac admise în atmosferă. Azomureş este cel mai mare poluator al judeţului. În cursul anului trecut s-au făcut peste 9.000 de măsurători de câte o jumătate de oră, din care 211 au fost depăşite. Anual, Garda de Mediu amendează conducerea combinatului cu sute de mii de lei.

Strategia de modernizare a combinatului prevede, pe lângă retehnologizarea instalaţiilor, şi pregătirea unei noi generaţii de ingineri. În condiţiile în care media de vârstă a angajaţilor este de 50 de ani şi mulţi dintre ei vor ieşi la pensie, combinatul va specializa anul acesta peste 50 de ingineri, iar cei mai buni vor fi angajaţi. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri