RAPORT DE ȚARĂ. Combinatul Siderurgic din Călăraşi - un succes înainte de 1989, acum este distrus

Data publicării:
combinat

Combinatul Siderurgic de la Călărași a apărut după ce Nicolae Ceaușescu a trecut prin oraș. Se întâmpla în iulie 1974, când liderul comunist a văzut că intrarea în localitate era sub stăpânirea gunoaielor. A hotărât pe loc să fie ridicată o uzină, iar primul stâlp a apărut doi ani mai târziu. Combinatul siderurgic se întindea pe o suprafață de 650 de hectare și avea numeroase secții, de la oțelăria electrică până la cea de îmbogățire a minereului de fier, unde lucrau 6.500 de angajati. Investiția regimului comunist în ridicarea combinatului a ajuns la aproape două miliarde de dolari.

De aici plecau, anual, peste 200.000.000 de tone de oțel, dar numai până în anii '90. Acum fostul combinat produce bani grei obținuți din vânzarea fierului vechi, pentru că fostul combinat siderurgic a fost demontat și acum este vândut bucată cu bucată.

Privatizarea combinatului a început în 1996, când aproape 20 de firme din țară și de peste hotare au participat la licitație. O nouă încercare a avut loc doi ani mai târziu, dar nu cu mai multe șanse de reușită. În încercarea de a vinde combinatul, autoritățile române au reușit să cheltuie nu mai puțin de 100 de milioane de dolari. Siderca a fost vândut, în cele din urmă, pentru 20 de milioane de dolari. Se întâmpla în 2002, dar compania italiana care l-a cumpărat nu și-a respectat angajamentul de a-l pune iar pe picioare. L-a vândut pentru 37 de milioane de dolari, o sumă aproape dublă față de cea cu care l-a cumpărat. Fosta mândrie a României comuniste a fost divizată în patru mari companii: Sidertrans, Martifer, Donalam și Donasid. Acum mai funcționează doar oțelăria, care este a companiei Tenaris. Restul combinatului așteaptă să fie vândut la fier vechi și se pregătește asaltul asupra terenurilor.

Autoritățile așteapta acum ca Siderca să fie pus cu totul la pământ, apoi vor să contruiască iar. Pe sutele de hectare și-ar putea găsi un loc de muncă, dupa zeci de ani, alte câteva mii de persoane.

Ideea lui Ceaușescu, care a pus să fie construit un canal de 13 km astfel încât navele să ajungă exact în poarta combinatului, este reluată, după mai bine de 20 de ani. Autoritățile din Călărași au de gând să puna la punct transportul pe acest segment, dupa ce l-au lăsat în voia sorții.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri