RAPORT DE ȚARĂ. Comuna Conțești, din Teleorman, campioană la atragerea de fonduri UE

Data publicării:
comuna

Comuna Conțești este situată în partea de sud-est a județului Teleorman, pe malul stâng al râului Vedea, la numai 27 de kilometri de municipiul reședință de județ.

„Asta este al treilea an de când am accesat fonduri europene, 1.500 de euro. E foarte bine venit. E mic, dar e foarte binevenit. Cu ajutorul primariei am putut sa-l accesam, ca e foarte greu sa-l accesezi si a fost foarte bine”, spune fermierul Vasile Burdușa.

El este unul dintre cei care au accesat fonduri pentru subzistenţa microfermelor. Ajutorul financiar european nu este foarte mare. 1500 de euro pe an, timp de cinci ani. Cu aceşti bani europeni, el îşi cumpără anual folia de pus pe solarii şi seminţele necesare. 

În comună mai sunt fermieri care primesc deja ajutor european.

„Începând din anul 2008, de când s-au demarat fondurile europene, până în prezent avem 70 de beneficiari de fonduri europene pe măsura 141 şi patru beneficiari pe măsura 112, toate sunt nerambursabile. Avem şi trei societăţi mari care au beneficiat de fonduri pe măsura 121 – dezvoltare”, spune Viorel Peta, primarul comunei Conteşti.

Dar numărul fermierilor care beneficiază de fonduri europene ar fi fost mult mai mic dacă primarul şi viceprimarul nu s-ar fi implicat.

Locuitorilor din Conteşti le-a mai venit o veste bună. Au fost aprobate încă 10 proiecte pe măsura 141. În total vor fi nu mai puţin de 80 de fermieri care primesc bani europeni. Primii bani au ajuns la Conţeşti în anul 2008, iar acum unele proiecte se află deja în curs de finalizare.

În domeniul turismului, Teleorman se află printre judeţele unde nu a existat nici un proiect depus în acest sens, alături de Caraş Severin şi Olt. La polul opus, autorităţile locale cu cele mai mari fonduri din POR au fost cele din judeţele Bihor, Dâmboviţa şi Mehedinţi.

În Clasamentul accesării de fonduri structurale la nivelul Consiliilor Judeţene, Teleorman se situă pe locul 13, cu o valoare totală de 214.935.785,12 lei.

La nivelul Primăriilor municipiilor reşedinţă de judeţ, Alexandria este pe locul 33, în vreme ce ultimul loc este ocupat de Giurgiu.

Judeţul Teleorman nu a depus niciun proiect de finanţare în domeniul turismului.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri