RAPORT DE ŢARĂ. Constanța are potențial și pentru turismul ecumenic

Data publicării:
manastirea-dervent

Dobrogea este primul ținut creștinat de pe teritoriul actual al României. Anual, mii de credincioși din toată țara pornesc pe drumul credinței, către mănăstirile Dervent și Sfântul Andrei, reprezentative pentru ortodoxia românească, fiind primele biserici creștine. Aflată aproape de granița cu Bulgaria, Mănăstirea Dervent este o destinație unică pentru creștini, care vin aici pentru a participa la slujbele religioase, la sărbătorile importante din calendarul ortodox.

„Având niște probleme de sănătate, am trecut pe aici acum câțiva ani și să știți că rugăciunea face extraordinar de mult, îți limpezește mintea și te ajută în problemele de sănătate”, mărturisește un pelerin.

Mănăstirea Dervent este recunoscută pentru Crucile de leac sau pentru Izvorul Tămăduirii, despre care legendele spun că a țâșnit dintre pietre după ce apostolul Andrei a lovit pamântul cu toiagul.

Peștera Sfântului Andrei

Tot pe urmele apostolului Andrei ajungem și la mănăstirea ce îi poartă hramul. Într-un frumos cadru natural, mănăstirea este formată din trei biserici, un corp de chilii și bineînțeles Peștera Sfântului Andrei. Peștera este, de altfel, și primul loc care se vizitează, fiind, de altfel, un lăcaș de cult săpat în stâncă, chiar la baza unui mic munte împădurit. Pe pereții bisericii din peștera sunt zeci de icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor și a lumânărilor. În locul altarului se află acum o icoană mare a Sfântului Apostol Andrei, la care se închină toți credincioșii care vin aici.

Puțini sunt cei care cunosc și povestea acestui lăcaș sfânt. Apostolul Andrei este primul ucenic care l-a urmat pe Mântuitor. Peștera lui a fost descoperită în 1918, de un avocat constănțean, căruia i-a apărut în vis. În imediata apropiere a peșterii, a fost înălțată și mănăstirea ce îi poartă numele sfântului apostol. Aici, credincioșii se închină la racla ce păstrează moaște ale sfântului Andrei.

Racla cu moaștele Sfântului Andrei a fost adusă de la Mitropolia Trifiliei din Grecia.

De altfel, autoritățile locale încearcă să promoveze tot mai mult potențialul turismului religios în județul Constanța.

„Se știe că la noi se organizează ca singur loc în România o slujbă pascală extrem de interesantă și pentru turiști, Lumina de la malul mării, un eveniment care de câțiva ani aduce pelerini constanțeni dar și pe turiști să ia lumina”, spune Corina Martin, vicepreședinte ANAT.

În afara sărbătorilor religioase, în Constanța întâlnești la tot pasul turiști care au descoperit în pelerinaj o cale de a vedea un mormânt, moaștele unui sfânt sau o modalitate de a cunoaște istoria unor locuri sacre ale creștinismului.

În Constanţa, vestigiile istorice şi religia îi conferă judeţului posibilitatea de a fi vizitat de mii de persoane care se axează strict pe acest gen de turism. Pe teritoriul judeţului sunt păstrate, aşadar, nenumărate vestigii de la începuturile creştinismului, încât nu e de mirare că provinciei dintre Dunăre şi mare i se mai spune şi Bethleemul românesc.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri