RAPORT DE ȚARĂ. Constanța, un oraș într-o continuă expansiune

Data publicării:
const

Dacă ar fi să rezumăm la un singur cuvânt specificul judeţului de la malul mării, acesta este, cu siguranță, „turismul”. În afara staţiunilor care atrag sute de mii de turiști vară de vară, de peste 130 de ani, Cazinoul este emblema Constanţei.

Ponosit de trecerea timpului, interiorul Cazinoului păstrează totuşi mărturii ale luxului de la începutul secolului XX. În următorii doi ani, va intra într-un amplu proiect de restaurare.

Constanţa a devenit, în secolul al XIX-lea, principalul port al ţării. Prin portul fluvial trec zilnic aproximativ 200 de nave, iar cel maritim are o capacitate de operare de 100 de milioane de tone anual.

Constanţa este într-o continuă expansiune. După București și Cluj Napoca, aici este a treia zonă metropolitană a țării.

De altfel, potențialul său economic şi cultural a fost pentru mulți constănțeni un argument puternic să rămână acolo unde s-au născut și să facă ceva care să conteze pentru orașul lor de suflet.

Este un oraş în care am învăţat valorile morale pe care trebuie să le avem în societate, este oraşul în care am reuşit să fac ceva pentru societate împreună cu voluntarii mei”, spune Carmen Lungu, director la Crucea Roşie Constanţa.

Industria, un centru de greutate

Industria este un alt centru de greutate al judeţului. Din Mangalia, cel de-al doilea port maritim al ţării au plecat peste 130 de nave construite pe șantierul naval şi pentru alte 300 de ambarcațiuni s-au făcut lucrări complexe de reparații.

Iar când spui Cernavodă, spui Centrala Nuclear-Electrică. Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă produce aproximativ 18% din consumul total de energie electrică al ţării.

Ce se știe mai puțin despre județul Constanța este că ascunde comori nebănuite. Povestea neobişnuită a uneia dintre ele începe într-un sătuc dobrogean uitat de lume, la Topalu.

Este o colecţie impresionantă de artă interbelică, în care Tonitza are 18 lucrări, Pallady 12 de primă mărime, Pătraşcu şi aşa mai departe. Este un muzeu surprinzător, într-un loc în care nu te-ai fi aşteptat la o asemenea colecţie”, spune Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa

Valoarea totală a acestor opere de artă se ridică la zece milioane de euro.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri