RAPORT DE ȚARĂ. Covasna, locul trei pe ţară într-un top al numărului de olimpici

Data publicării:
02042013 covasna

Ştefania Ursică este azi studentă, cu bursă, la Facultatea de Geografie din Iaşi. N-a dat examen de admitere. Pentru ea, examenul a fost Olimpiada Internaţională de Geografie din Germania, unde a susţinut proba la limba engleză şi de unde s-a întors acasă, la Sfântu Gheorghe, cu medalia de aur.

Pentru mine a fost o surpriză, pentru că pentru mine a fost prima participare. N-am avut experienţă. Dramul de noroc face diferenţa între culoarea medaliei. Până nu eşti acolo, nu ştii ce înseamnă”, spune olimpica.

"Poate să pară lipsă de modestie, dar eu eram aproape sigur că o să ia medalie de aur, pentru că este foarte inteligentă, foarte pasionată în domeniul Geografiei și extrem de muncitoare", laudă profesorul de geografie Ion Răduţă.

Tot pentru un olimpic din Covasna s-a auzit imnul României în martie anul trecut, la Istanbul, unde Bogdan Alexe, şi el elev la Colegiul "Mihai Viteazu" din Sfantu Gheorghe, a câștigat titlul de campion mondial la karate.

Am început de mic, de la cinci ani, și la început nu am făcut karate, am făcut mai multe sporturi, după care am ales karatele”, spune Bogdan Alexe.

Peste 40 de medalii a adunat și Cosmin Trofin, însă cea mai dragă îi este cea câștigată anul trecut la balcaniada de atletism din Serbia, unde doar o sutime l-a despărțit de primul loc. Are ambiții mari.

Obiectivul meu principal sunt Jocurile Olimpice, desigur, mă gândesc să câștig și muncesc pentru asta", spune atletul.

Nu doar medalii, ci și invenții

Performanțele elevilor din Covasna nu se măsoară doar în medalii câștigate la concursuri, ci și în invenții și patente. Radu Ursache, elev la aceeași școală, a inventat o aplicație pentru telefonul mobil.

Aplicația noastră, SIRI RO, este de fapt un asistent vocal pentru telefon. Ce face această aplicație? Noi vorbim cu telefonul, iar acesta ne răspunde la tot felul de comenzi utile", explică tânărul inventator.

Asistentul vocal de pe telefon ştie și să scrie dupa dictare.

Anul acesta, 31 de elevi s-au calificat la olimpiadele naționale doar de la Colegiul "Mihai Viteazul" din Sfântu Gheorghe. Anul trecut, 18 s-au întors acasă cu medalii.

În anul scolar care a trecut, judeţul Covasna a obţinut 576 de premii la olimpiadele judeţene, naţionale şi internaţionale şi alte 213 la concursurile organizate la nivel de şcoli.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, Digi24 face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii transmit în direct din două judeţe ale ţării din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. De oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiunea RAPORT DE ŢARĂ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri