RAPORT DE ȚARĂ. Cultura de la Cluj: TIFF, Delahoya, Peninsula

Data publicării:
deschidere tiff lat

De 13 ani încoace, la început de iunie, Clujul devine locul de întâlnire al cinefililor din toata lumea. Timp de 10 zile practic, zeci de mii de oameni trăiesc pentru film și prin film.

„E foarte plăcut să vezi că există public pentru filme atât de diverse, pentru filme cu care ştii că mergi la sigur pentru că sunt filme cu actori cunoscuţi sau filme făcute cu actori cunoscuţi, dar şi documentare care vin din zone mai puţin cunoscute, făcute de regizori debutanţi, filme experimentale”, a afirmat Mihai Chirilov, director artistic TIFF.

„Sunt un fan al noii cinematografii românești. Aşadar, când am auzit că pelicula noastră va rula la festival, m-am interesat şi toate persoanele cu care am discutat au spus că evenimentul are o reputaţie fantastică. După ce am căutat şi care au fost câştigătorii festivalului la ediţiile mai vechi, eram convinsă că va fi o experienţă extraordinară”, a spus Eliza Hittman, regizor.

Sophia Loren, Geraldine Chaplin, Jaquelin Bisset, Arman Assante, Cathrine Deneuve, dar şi mari regizori şi actori români de la Stere Gulea, Lucian Pintilie, la reprezentanţii noului val: Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu sau Cristi Puiu, Victor Rebengiuc sau Marcel Iureş, Luminiţa Gheorghiu, Dragoş Bucur, cu toţii au dat Clujului aura unul loc cu totul special pentru cinematografie. Evenimentul este apreciat mai ales pentru atmosfera lejeră care permite publicului să vorbească fără oprelişti cu marile vedete.

Tot timpul spun că TIFF-ul este singurul loc unde, de cel puţin două-trei ori în timpul festivalului, mă prinde răsăritul într-o cafenea în compania colegilor, prietenilor şi este un sentiment deosebit. Este ceea ce un festival de film ar trebui să însemne”, a susținut Jay Weissberg, critic Variety.

Din 2011, TIFF a intrat oficial în galeria celor mai importante 40 de festivaluri internaţionale de film. Ba chiar, cea mai importantă revistă a industriei cinematografice, „Screen International", a inclus TIFF în topul celor mai importante 100 festivaluri de film din lume. Notorietatea tot mai mare a festivalului a încurajat noi proiecte în domeniu.

„Industriile creative sunt considerate a fi unul dintre motoarele viitorului în privinţa dezvoltării în Cluj-Napoca, dar şi la nivel european şi acest lucru a şi făcut ca proiectul nostru să fie eligibil pentru finanţare nerambursabilă”, a explicat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

De anul acesta, Cluj-Napoca găzduiește și Peninsula, cel mai mare festival de muzică rock din România.

Până acum, festivalul s-a desfăşurat la Târgu-Mureş, dar odată cu schimbarea locaţiei, organizatorii speră ca Peninsula să atragă şi mai mulţi participanţi.

„Peninsula s-a schimbat foarte mult față de anii precedenţi, nu prea seamănă cu ce a fost până acum şi asta credem că este un lucru bun. Am păstrat scenele mari ale evenimentului, însă avem mai multe locaţii alternative de muzică, avem mult mai multe programe non-muzicale, gen programe culturale, educaţionale, sportive”, a declarat Balazsi-Pal Elod, purtător de cuvânt Peninsula.

De 17 ani, Clujul este şi locul de întâlnire al celor care apreciază muzica electronică. Delahoya, cel mai vechi festival de gen din România aduce de fiecare dată în faţa publicului cei mai buni DJ din ţară şi străinătate, dar şi cele mai bune trupe de muzică trance şi electro.

Daca astfel de evenimente aduc la Cluj-Napoca, an de an, nume mari ale muzicii oi cinematografiei internaționale, sunt și artiști de renume mondial care descopera singuri orașul. Este și cazul dirijorul Paul Mann care a devenit clujean ca urmare a unei frumoase povești de dragoste. Artistul a devenit cunoscut la noi pentru concertele pe care Filarmonica de stat Transilvania le-a susținut în 2000 alaturi de celebra formație rock Deep Purple.

A fost doar începutul. Paul Mann s-a hotărât să continue colaboarea cu orchestra Filarmonicii din Cluj, pe care o apreciază mult.

„După turneu am promis să vin la Cluj şi să susţin un concert simfonic cu orchestra. Cred că în 2002 am venit prima dată la Cluj-Napoca si tot atunci am avut primul concert cu ei. De atunci am tot revenit. Este una dintre cele mai fericite colaborări muzicale din viaţa mea”, a povestit dirijorul.

De doi ani de zile s-a mutat la Cluj. Spune că a ajuns să iubească oraşul din inima Transilvaniei.

Cam aceasta este zona unde umblam cel mai mult atunci când eram în vizita la Cluj-Napoca (n.r. Piaţa Unirii) şi pe strada Eroilor. Atunci nu era nimic aici! Nu existau terase unde să bei cafeaua, magazinele păreau triste şi erau mai mult închise. Dar în ultimii zece, ani oraşul s-a dezvoltat incredibil. Doar în ultimele săptămâni în piaţă au fost organizate Zilele Oraşului, au fost multe concerte. A fost de asemenea TIFF-ul, când au rulat filme aici în fiecare seară. Se pare că în fiecare week-end se întâmplă ceva. Oraşul avea nevoie doar de un imbold bun pentru a deveni un centru cultural”, a mai spus acesta. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri