RAPORT DE ȚARĂ. Drama oamenilor din Ocnele Mari

Data publicării:
ocnele

Ocnele Mari - pământ cât vezi cu ochii. Smuls din loc, adesea cu tot cu bucăţi din sufletul celor care, în urmă cu 12 ani, priveau neputincioşi cum viaţa le este înghiţită de craterul tot mai adânc.

Aici erau odată case, grădini şi terenuri. Acum a rămas doar amintirea dezastrului din 2001, când 91 de case au dispărut de pe harta oraşului. Opt dintre ele au fost înghiţite de pământ, în urma prăbuşirii unor caverne de extragere a sării în soluţie.

Gospodăriile care au rămas în picioare aveau să fie dărâmate, iar oamenii, despăgubiţi sau strămutaţi din Câmpul 2 de sonde, închis la sfârşitul lui 2005. Patru ani mai târziu, tragedia se repeta în Câmpul 1, la Ocniţa. Bilanţul: 150 de hectare afectate, 375 de persoane strămutate, alte 150 de gospodării de pe Pârâul Sărat afectate şi 80 de case noi construite pe două amplasamente.

„Specific exploatării de la Ocnele Mari, exploatării prin sonde, este faptul că zona de exploatare s-a dezvoltat în localitate. De fapt, asta este o treabă care apare numai în România, în mod normal exploatarea ar fi trebuit separată de localitate”, a explicat Constantin Melinte, director tehnic al Sucursalei EM Vâlcea.

Sub aceeași amenințare trăiesc azi locuitorii din zona câmpurilor 3 şi 4 de sonde în soluţie, active, pentru care licenţa de exploatare o deţine, până în 2018, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea din cadrul Societăţii Naţionale a Sării (SNS) Salrom SA Bucureşti.

163 de case din zona câmpurilor 3 şi 4 urmează să dispară şi ele de pe hartă.

Ocnele Mari, satul Lunca, strada Goruniş. În casele care stau să cadă, cu pereţi şi tavane crăpate, cu uşi lăsate, care nu se mai închid, oamenii aşteaptă, cu teamă, să vadă dacă se regăsesc pe lista familiilor care vor fi strămutate. Nouă ani au trecut de la primele crăpături, de când tot aşteaptă să fie strămutaţi. Sunt tot aici.

Dintre cele 18 case care au mai rămas în Valea Mare, 16 încă sunt locuite. Patru dintre ele se pot prăbuşi în orice clipă. Cu trei ani în urmă, satul a fost izolat timp de două săptămâni, după ce o alunecare de teren a distrus singura cale de acces. Şi la Amzuleşti, drumul a fost rupt de o alunecare de teren. Multă vreme, oamenii nu au avut nici apă. Penele de curent, tot mai dese, durează uneori chiar şi câte două zile.

25 de case mai sunt în Amzuleşti, dintre care 21 locuite. Nu pentru mult timp.

Oamenii au renunţat să mai spere că munca de-o viaţă le va fi salvată. S-au resemnat. Ştiu că va veni şi ziua în care vor fi anunţaţi că trebuie să plece fără să privească în urmă... Şi, totuşi, vestea îi va lua prin surprindere.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri