RAPORT DE ȚARĂ. E. Hurezeanu: „Capitala nu trebuie să fie cel mai prestigios oraș din regiune”

Data publicării:
0803hurezeanu-53785

Jurnalistul a afirmat că o capitală nu trebuie neapărat să se confunde cu cel mai prestigios oraș din acea regiune și a oferit trei exemple din Europa: Bonn, Berna și Haga.

„Capitala Republicii Federale Germania a fost, mai bine de 50 de ani, într-un orășel cu 50.000 de locuitori, la Bonn. Capitala Elveției nu este în cel mai important oraș economic, turistic, sau cultural, ci într-unul micuț și bine apărat, la Berna. La fel la Haga, care este capitala Olandei. Ce deducem de aici? Capitalele nu trebuie să se confunde cu cel mai important, cel mai vechi, cel mai prestigios oraș al locului. Aceste exemple ar putea fi aplicate și la noi.

Urmărește dezbaterea pe tema regionalizării, votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Regionalizarea se face pentru sporirea eficienței administrative în raport cu sursa de bani, în principal cei europeni și, în al doilea rând, cu capacitatea deja existentă a capitalei regionale respective de a-i primi și de a intra într-un concert benefic pentru cetățeni cu autoritățile centrale. Regionalizarea se referă la stimularea dezvoltării tuturor, nu a orașului în care se află capitala regiunii.

Craiova este indiscutabil capitala Olteniei, Clujul a Transilvaniei, și dacă am fi toți exilați pe Marte vom ști că Dobrogea are capitala la Constanța, Banatul la Timișoara, capitala zonelor unde locuiesc ungurii este la Târgu Mureș. Dincolo de trecutul istoric, ar trebui să ținem cont de eficiența și de nevoia principală a regionalizării, care ține de cum devin cetățenii acelei regiuni mai mulțumiți”, a precizat Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri