RAPORT DE ȚARĂ. Gălățenii, nemulțumiți de încasările de pe urma parcurilor eoliene

Data publicării:
turbine eoliene 2 -1

În Galaţi există şase parcuri eoliene şi sunt în plan alte câteva zeci de astfel de proiecte. Pe zeci de hectare, în tot judeţul, au apărut tot mai multe turbine care produc energie verde.

Iar comuna Corni se poate mândri cu cel mai mare parc eolian din judeţ. Şi totuşi, oamenii din zonă, în frunte cu autorităţile, nu mai văd cu aceeaşi ochi buni eolienele de la marginea comunei. Pentru că, spun ei, avantajele sunt infime.

Pe drumul care duce spre localitatea Corni, chiar și de la zece kilometri distanță se vede pădurea de turbine. Semn că afacerea merge cât se poate de bine. S-au investit peste 500 de milioane lei în cele 35 de eoliene care produc câte 2MW. Când a fost pus proiectul pe hârtie în 2009, primăria din localitate a crezut că va da lovitura, că-și va dubla sau tripla bugetul. Însă nu a fost deloc așa.

„De la început, speranțele au fost foarte mari cu privire la beneficiile pe care am putea să le avem de pe urma acestei investiții. Dar, până la urmă, am rămas cu impozitul de pe terenul unde sunt amplasate cele 35 de turbine eoliene. Impozit înseamnă aproximativ un miliard jumătate pe an”, spune Ionel Alexandru, secretar al Primărie Corni.

Ceea ce înseamnă doar 3 la sută din bugetul anual al primăriei. Atât de puțin, în comparație cu investiția și profitul, pentru că patronii eolienelor au cumpărat terenul de la proprietari și acum plătesc impozit către primărie doar pe suprafața pe care este construită baza turbinei. Dacă pământul era luat în concesiune de la primărie, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Nici când vine vorba de curent electric, localitatea nu câștigă absolut nimic.

„Curentul se distribuie în sistemul național la centrala din Cudalbi, localitate în vecinătatea noastră, mergând spre consumul național”, detaliază Ionel Alexandru.

Sătenii din Corni sunt și ei nemulțumiți că nu beneficiază nici măcar de o reducere la factură, în condițiile în care curentul electric produs de o singură turbine ar putea alimenta cu energie întreaga localitate.

„Ar fi fost bine dacă beneficiam și noi de energia asta. Fiind făcută în zonă aici, să beneficiem un an, doi, gratuit, cât era stabilit în contract. Dar nu s-a întâmplat așa. Deci asta e benefică la nivel național”, spune Alec Stanciu, localnic din Corni.

Drumurile au rămas afectate

Nici de vândut terenurile pentru viitoare parcuri eoliene nu vor oamenii să mai audă. Cât despre infrastructură, ea a fost grav afectată de camioanele de mare tonaj care au tranzitat zona luni întregi de la demararea proiectului.

Au existat promisiuni că vor fi refăcute, dar nici pănă acum nu s-a întâmplat acest lucru.

„Până la urmă investiția s-a realizat, drumurile au rămas așa cum sunt. Ei au spus că nu ține de ei reabilitatea drumurilor, fiind drum județean, 251G, care face legătura între Valea Mărului și Vârlezi, spunând că ei și-au plătit toate dările către stat, rovignetă, taxe auto”, explică Ionel Alexandru.

Consiliul Județean a emis deja 39 de autorizații de construcție pentru parcuri eoliene, astfel că investiții s-ar putea face și la: Smîrdan, Cuca, Pechea, Șendreni, Braniștea, Independența, Slobozia Conachi, Foltești, Galați, Berești-Meria și Priponești.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri