RAPORT DE ȚARĂ. Galați, orașul industrial de pe malul Dunării

Data publicării:
galati

Situat pe malul Dunării, la numai o aruncătură de băţ de cel mai mare combinat siderurgic din ţară, Galaţiul, este menţionat în cele mai vechi documente istorice încă din 1445, ca fiind târg. De atunci şi până în prezent, oraşul s-a transformat uşor uşor într-unul industrial.

Județul Galați este situat pe malul nordic al Dunării, în extremitatea sudica a Moldovei, așezat pe câmpii întinse și dealuri domoale.

Așezarea geografică a ajutat Galațiului, reședința județului, să devină un oraș naval-industrial. Pe lângă combinatul siderurgic, care este și cel mai mare din țară, activitatea de pe apele Dunării, a Siretului și a Prutului a făcut ca orașul să fie menționat în documentele istorice încă din anul 1445, ca târg.

Cum s-a dezvoltat orașul

Poziția Galațiului este asemenea unei peninsule, deoarece este înconjurat de ape din trei părți. Toate aceste artere hidrografice, prin caracteristile lor, au dus la dezvoltarea portului, care, într-o anumită perioadă istorică a fost cel mai mare port din România. Astfel, viața economică a orașului s-a dezvoltat în jurul șantierului naval, a portului fluvial și a portului mineralier.

Multă vreme, vapoarele cu aburi austriece făceau curse regulate la Galați. A devenit un punct naval atât de important, încât, de-a lungul vremii, Rusia și SUA și-au înființat aici consulate locale, iar Franța și Anglia și-au deschis viceconsulate. Azi, puțini știu că acesta este al doilea oraș din România, după București, ca număr de blocuri construite, iar Cartierul Dunărea este a doua aglomerare urbană din țară, după cartierul Ghencea.

Întrebat dacă ar fi să caracterizeze județul Galați în trei cuvinte care ar fi acelea, Nicolae Bacalbaşa, președintele Consiliului Județean Galați a răspuns: „Dunăre, frontiera cu mari puteri slave, frontiere cu pământ românesc răpit, zonă săracă rurală, zonă excelentă pentru producere de energie curată. Sunt vânturi care bat regulat și deja au început exploatarea masivă a eolienelor”.

Și nu numai industria și comerțul conferă o importanță deosebită Galațiului. Și latura religioasă are un cuvânt greu de spus în aceste sens. Spre exemplu, Biserica Sf. Precista este cea mai veche clădire din oraș, construită în urmă cu aproape 400 de ani.

Localnicii sunt îndragostiți de orașul de azi. Unii s-au născut aici, alții au fost adopatați de aceste meleaguri încărcate de istorie. Pentru toți însă Galați înseamnă acasă.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri