RAPORT DE ȚARĂ. Gorjenii vor capitala Olteniei la Craiova, dar președintele să fie din Târgu Jiu

Data publicării:
tgjiu

S-a ajuns la această concluzie, deși, inițial, se vorbea despre o capitală de regiune la Târgu Jiu. Însă autoritățile au renunțat la idee din motive simple: ar fi fost foarte greu să asigure spațiile necesare pentru instituțiile regionale. Asta nu înseamnă însă că nu se vor duce lupte pentru a stabili unde vor funcționa diferitele centre, fie că sunt pe agricultură, economie sau turism.

Județul Gorj este cunoscut în Oltenia ca fiind polul economic al regiunii. Aici se desfășoară activitatea de minerit, domeniu în care lucreaza 19.000 de oameni, funcționează două termocentrale, printre cele mai mari din țară, iar autoritățile locale și judetene nu sunt dispuse să piardă acest statut. Atât oamenii, cât și autoritățile sunt de acord în două privințe: viitorul președinte să fie ales, și în al doilea rând, să fie făcut referendum în privința regionalizării.

Suntem județul în care trebuie să insistăm foarte mult, ca datorită activității de minerit și energie să obținem conducerea activității economice de la Târgu Jiu. Avem tot dreptul să ne gândim la acest lucru, din punctul nostru de vedere. Am avut discuții cu prefectul și președintele de CJ și am ajuns la concluzia că orașul din care s-ar coordona cel mai bine activitatea economică la nivel de regiune ar fi Târgu Jiu”, este de părere Florin Carciumaru, primarul orașului Târgu Jiu.

Regionalizarea este considerată benefică de către autorități. Speră ca în urma reorganizării să fie atrași mai mulți investitori și să creeze astfel locuri de muncă. De asemenea, vor putea fi accesate mai ușor fondurile europene. Este însă un proces care va fi realizat greu, iar autoritățile recunosc acest lucru.

Faptul că trebuie modificat cadrul legislativ care să ne permită înființarea unităților administrativ-teritoriale regiunile este, într-adevăr, un impediment, iar după cum am văzut, din păcate, prelungirea termenului de modificare a Constituției este, din punctual meu de vedere, o mare nerealizare a acestei perioade și nu cred că trebuie să pierdem acest tren”, spune Ion Călinoiu, președintele CJ Gorj.

Important va fi și cine va conduce regiunea Oltenia. Unul dintre numele des vehiculate este cel al președintelui Consiliul Județean Gorj, Ion Călinoiu. În această privință există o luptă, deoarece dacă nu va fi capitala în Gorj, autoritățile își doresc să provină de aici cel care va conduce Oltenia.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri