RAPORT DE ȚARĂ. În Alba există încă sate unde nu a ajuns curentul electric

Data publicării:
curent alba

La mai puțin de 30 de kilometri de Alba Iulia este localitatea Poiana Gălzii, un sat frumos de munte, unde aerul proaspăt te incarcă de energie prin toți porii.

Peisajul idilic din timpul zilei se schimbă însă cu totul la lăsarea întunericului. O parte dintre localnici încă mai așteaptă racordarea la curentul electric. De sute de ani, oamenii iși petrec serile la lumina lumânării, chiar dacă astăzi rețeaua de curent se află la doar câțiva kilometri distanță.

În semn de protest, o femeie a și montat un panou în fața casei pe care a scris „Zonă neelectrificată. Nu am curent. 80 de ani la lumina lumânarii”.

Foarte greu mă descurc, că nu am cu cine povesti, nici dacă aş muri. Cu lampa mă descurc foarte rău că nu am sticlă la ea. Aici m-am născut şi aici am crescut fără curent”, se plânge Victoria Nistor.

Viorica Nistor nu are copii. Singurul ei ajutor mai vine de la un nepot. Omul se chinuie de câţiva ani buni să obţină racordarea gospodăriei la reţeaua electrică. În zadar însă.

Investiţia este programată în activităţile Electrica Alba, dar nu are, de mai mulţi ani, sursă de finanţare. Nici primăria nu a reușit să cuprindă această lucrare în planul de investiții, tot din lipsa fondurilor. Foarte probabil, casele din această zonă nu vor avea prea curând energie, din cauza costului ridicat al lucrărilor.

Ca după război arată şi drumul județean care trece prin localitate. Drumul seamănă, mai degrabă, cu o potecă. Nu a mai fost asfaltat de mai bine de 15 ani, iar gropile care s-au format în asfalt sunt adevărate capcane pentru șoferii care trec pe aici.

Este deja licitat, am semnat și ordinul de începere a lucrărilor, iar de la ieșirea din Poiana Gălzii până la tabăra Roica va fi modernizat anul acesta și anul viitor”, precizează Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Situația se schimbă în comuna Ciugud. Cei peste 2.500 de locuitori din satele acestei comune trăiesc mai bine ca la oraș. Au curent, străzi asflatate, apa, canalizări, trotuare, absolut toate condițiile.

Comuna Ciugud a beneficiat de investiții din fonduri europene și nu numai, de peste 15 milioane de euro. Am reușit să asfaltăm toate străzile din această comună, să rezolvăm problema apei curente, problema canalizării, a stațiilor de epurare”, spune primarul Gheorghe Damian.

Odată rezolvate aceste probleme, primăria a trecut la asfaltarea drumurilor comunale, așa încât oamenii merg pe asfalt până și la câmp.

În plus, iluminatul stradal se face cu ajutorul unei microcentrale ecologice amplasată pe un deal, unde vântul suflă cu intensitate. În felul acesta, primăria reușește să economisească din bugetul local circa 12.000 de lei lunar. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri