RAPORT DE ȚARĂ. În comuna Crasna (Gorj) se păstrează încă sportul tradițional românesc, oina

Data publicării:
oina

Pe pământul românesc, jocul are o vechime de cel puțin șase secole și stă la baza baseball-ului american. Dacă demult era un sport răspândit, acum puține sunt zonele în care se mai practică. I-au luat locul sporturile mai moderne cum este fotbalul sau handbalul.

Numele jocului de oină este derivat dintr-o îndeletnicire veche a daco-romanilor, păstoritul. A oina înseamnă a coborî oile, toamna, de la munte, la șes, fenomen numit transhumanță. În comuna Crasna a apărut pentru prima dată în anii 70 și este singura localitate din Oltenia care mai păstrează tradiţia acestui joc.

Se zice că păstorii, când mai stăteau vitele la odihnă, mai făceau o golea, adică prima dată mingile erau confecționate chiar din părul din țesălatul animalelor și ei își omorau timpul. Are foarte mare legătură cu păstoritul”, spune Nicolae Găină, fost căpitan de echipă.

Există și ipoteza că ar fi un joc războinic, mai ales că între echipele de oină rivalitatea și spiritul de competiție sunt recunoscute.

Tinerii au învățat acest sport de la seniori, iar acum concurența între cele două echipe este mare. A fost o perioadă în care oina era gata să se piardă chiar și aici, însă primarul a reînviat spiritul jocului, iar acum echipa a ajuns la concursuri naționale.

Oina este golea românească pe care o jucau ciobanii, o jucau țăranii în zilele de sărbătoare, de asemenea, ardelenii când au emigrat în Statele Unite, au dus purceaua - se cunoștea sub această denumire - au dus-o acolo și chiar se zice că stă la bazele baseball-ului actual american”, povestește Nicolae Găină.

Singurul lucru care s-a schimbat de-a lungul secolelor sunt regulile jocului. Cândva ministru al Educației, Spiru Haret a fost cel care a făcut regulamentul, valabil și azi, și a introdus acest sport în școli.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri