RAPORT DE ȚARĂ. În județul Bihor, Parcul Natural Apuseni are cea mai mare concentrare de peșteri din România

Data publicării:
pesteri apuseni

Singurii prieteni ai turiștilor sunt animalele care pasc libere prin munți. Masivele înalte, pârâurile cu apă rece și peșterile adânci îi atrag pe turiști ca un magnet. În sezonul de vară, poiana Glăvoi se umple de corturi și rulote amplasate, în mare parte, de turiștii din Ungaria, care s-au îndrăgostit de Parcul Natural Apuseni. Aceștia parcurg toate traseele turistice, care se întind pe o suprafață de aproape 76.000 de hectare.

„Am venit de la Budapesta, suntem un grup de speologi. De mult timp ne place acest peisaj, am venit de mai multe ori să vedem peșterile”, spune un tânăr din Ungaria.

„Parcul Natural Apuseni a fost declarată una dintre cele mai importante zone carstice ale României și a sud-estului Europei. Este vorba despre partea centrală a munților Apuseni, practic munții Bihor, și o mică parte din masivul Vlădeasa. În această zonă avem una dintre cele mai mari concentrări de peșteri pe unitate de suprafață din România”, afirmă Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni.

Parcul Natural Apuseni a fost declarat arie protejată în anul 2004. Chiar dacă se întinde și pe teritoriile județelor Alba și Cluj, cele mai importante obiective turistice se află în județul Bihor.

Ceea ce noi protejăm cu preponderență în Parcul Natural Apuseni sunt acele zone în care omul a creat fie luminișuri, fie poieni, fie fânețe sau în partea de sud a parcului, în bazinul superior al Arieșului, ceea ce noi azi cunoaștem peisajul tipic al Țării Moților”, spune Alin Moș.

Problema cu care se confruntă administrația Parcului Natural Apuseni sunt construcțiile ilegale ridicate pe teitoriul ariei protejate de cei care au speculat potențialul turistic al zonei și gunoaiele lăsate în urmă de către turiști. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri