RAPORT DE ȚARĂ. În județul Vaslui nu mai există niciun cinematograf de stat

Data publicării:
cinema

Fie că este vorba de Corneliu Porumboiu sau Cristian Mungiu, astăzi există tineri vasluieni care se afirmă cu producții de succes la marile festivaluri de film ale lumii. Deși are multe neajunsuri, județul Vaslui a fost un real punct de interes pentru cinematografia românească.

Corneliu Porumboiu, fiul omului de afaceri Adrian Porumboiu și totodata unul dintre regizorii importanți din cinematografia românească, s-a născut în Vaslui. A ales să filmeze aici una dintre producțiile lui cele mai premiate la festivaluri de profil internaționale, „A fost sau n-a fost”.

Cristian Mungiu este un alt nume celebru. Ultimul său film, „După dealuri”, inspirat din tragedia de la mănăstirea Tanacu, petrecută în urmă cu câțiva ani, când o măicuță a murit în urma unui ritual de exorcizare, a fost un film care a avut în prim plan tot locurile natale.

„Este și un film despre toleranță. Cred că înainte de a-l judeca pe celălalt trebuie să îl ințelegi. Religia este un subiect controversat. Filmul nu iți dă nicio cheie din perspectiva asta. Îți povestește și te lasa să ai o părere. Sunt foarte multe stereotipuri legate de asta. Sunt foarte multe preconcepții cu care fiecare vine și era normal ca părerile să aibă un impact”, mărturisește Cristian Mungiu.

Tinerii din Bârlad duc mai departe tradiția și se afirmă cu succes în cinematografia românească și nu numai. Scurtmetrajul „Familia mea, pe scurt”, regizat de Elena Borcea, o elevă din Bârlad, a participat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul secțiunii „Short Film Corner”.

Paradoxal, însă, județul stă prost tocmai la capitolul cinematografe. Adevărate bijuterii înainte de 89, sălile de proiecție sunt astăzi o ruină. Iar autoritățile spun că nu au bani să le readucă la viață.

Singurul cinematograf funcțional din tot județul Vaslui este unul privat. Este un cinematograf clasic, fără sistem de proiecție 3D, cu 150 de locuri.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri