RAPORT DE ȚARĂ. „Insulina verde” și cavalerul în luptă cu balaurul

Data publicării:
insulina verde

În timpul săptămânii, Costel Vînătoru este horticultor şi cercetător de succes. Duminica slujeşte la Catedrala Arhiepiscopală Veche din Buzău. Este convins că are două misiuni în viaţă: vocaţia religiei şi pasiunea pentru cercetare, ale cărei rezultate i-ar putea ajuta pe semeni. Este primul român care a reuşit să cultive în ţara noastră o plantă benefică în tratarea diabetului.

„Suntem bucuroşi că am reuşit să obţinem la noi, la Buzău, primele fructe, iată, o premieră naţională, primele fructe la această specie au fost obţinute anul trecut, iar anul acesta sperăm să obţinem mai multe fructe şi mai multe seminţe”, spune Costel Vînătoru, cercetător ştiințific.

Denumită sugestiv şi „insulina verde", planta a fost adusă din Podişul Tibet, dar a putut fi aclimatizată abia după două decenii de cercetare. La 46 de ani, Costel Vînătoru are şi alte rezultate impresionante. Printre acestea, o plantă ale cărei fructe sunt benefice pentru scăderea colesterolului.

Costel Vînătoru este membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a României şi, printre alte medalii, a primit şi premiul Societăţii Române a horticultorilor.

Cavalerul în luptă cu balaurul

Bogdan Lefter iubeşte sculptura în metal, adoră modelajul în lut şi are o pasiune pentru orice formă de design. L-am găsit la locul de muncă, adică pe un şantier în lucru, la intrarea în oraşul Buzău, unde tânărul artist plastic are de gând să realizeze cea mai impozantă statuie din ţară. Un colos din metal, cu o înălţime de 10 metri: un cavaler în luptă cu un balaur.

Ceaușescu pe cal

Deşi este la început de carieră, Bogdan Lefter are un portofoliu consistent de proiecte, lucrări de artă decorativă, sculptură în metal şi nu numai. Talentul i-a fost răsplătit cu premii obţinute peste hotare.

În localitatea Pietroasele trăiește Ion Moacă. La 69 de ani, este cunoscut drept ultimul cioplitor din Ţara Pietrei. În curtea sa de la marginea satului, cât este ziua de lungă, bătrânul ciopleşte în piatră personaje sau animale. Are în gospodaria lui o veritabilă expoziţie, cu aproape 200 de statui. O idee i-a venit în perioada comunistă, atunci când a decis să îl sculpeze pe Ceauşescu... pe un cal.

Ciopleşte în piatră încă de la 14 ani. A renunţat la şcoală ca să muncească. Când are noroc, mai vinde din lucrări. Mulţi turişti au plecat din Pietroasele cu un obiect de-al lui în bagaje. Au ajuns chiar şi în China sau Japonia.

Artistul e mândru de realizările lui. Impresionanta colecţie este, de altfel, singura moştenire pe care o lasă copiilor lui.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri