RAPORT DE ȚARĂ. Într-o comună din Bihor se produc decoruri pentru parcurile de distracții internaționale

Data publicării:
decoruri parcuri

Firma din comuna bihoreană Oșorhei are sediul în Munchen. În 2005, investitorii au decis să deschidă o filială în România pentru că forța de muncă este mult mai ieftină și de calitate. În atelierul de lângă Oradea sunt realizate personaje care decorează marile parcuri de distracții din toată lumea.

„Acum lucrăm la mai multe piese care sunt destinate parcului de distracții Disneyland din Franța și parcul Cindypark din Maroc, Casablanca”, spune Cosmin Rogojan, unul dintre angajații firmei din Oșorhei.

În atelierele din Bihor au fost produse mii de piese de decor. Pentru că meseriașii în acest domeniu sunt mai rari, compania a adus specialiști din străinătate ca să-i învețe meserie pe colegii din România. Gabriel Farina a venit în România în urmă cu doi ani tocmai din Argentina. Știe să lucreze cu fibra de sticlă, un material din care sunt făcute foarte multe dintre piesele din parcurile de distracții.

„Eu mă ocup de departamentul de fibră de sticlă, e departamentul care face piesele realizate de sculptori. Noi realizăm produsul final, care suportă intemperiile vremii, care poate fi pictat. Este produsul final, pe care îl ating oamenii”, spune Gabriel Farina.

Ioan Mari, unul dintre angajați, spune că lucrul la o piesă poate să dureze și două zile, în funcție de complexitate.

„Avem comenzi din toate colțurile lumii, atât din America, Europa, Africa mai nou, Australia, Asia”, afirmă Marius Zamfir, directorul firmei din Oșorhei.

Din 2005, de când și-a dechis punct de lucru în România, firma a avut o singură comandă din țară. Aproape toate personajele și figurinele produse din Bihor sunt unicat, realizate la comanda marilor parcuri de distracții din lume. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri