RAPORT DE ȚARĂ. Istoria şi poezia s-au scris la Alba

Data publicării:
mihai viteazu

Așezat în partea vestică a României, pe cursul mijlociu al Mureșului, județul Alba este poate cel mai încărcat de istorie dintre județele României.

Devenită, la 1600, prima capitală a celor trei țări românești unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul, Alba Iulia își confirmă peste secole rolul de simbol al unităţii românilor.

Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, în Sala Unirii, sala aflată în interiorul Cetății Alba Carolina a avut loc semnarea actului Marii Uniri, unirea Transilvaniei cu România

Tot aici s-a marcat finalul răscoalei ţărăneşti din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. Martiriul lui Horea şi Cloşca a fost ultima execuţie prin „tragere pe roată” din Imperiul Habsburgic.

Și dacă mai era nevoie de încă o altă confirmare istorică, ea vine pe 15 octombrie 1922, când Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari tot la Alba Iulia.

Cetatea Alba Carolina este una din cele mai importante şi pline de istorie bastioane, restaurată azi aproape integral din fonduri europene.

Istoria se îmbină armonios cu poezia la Alba. Comuna Lancrăm, de lângă Sebeș, ni l-a dat pe Lucian Blaga, iar de la Vidra de Sus a plecat Avram Iancu.

Gustul vremurilor se simte însă cel mai profund într-un pahar de vin vechi, de Târnave. Podgoria, dar și Castelul de la Cetatea de Baltă, restaurat recent, sunt azi printre cele mai vizitate obiective turistice din Alba.

„Suntem un județ bogat, bogat în resurse, populația nu reușeste prin legile pe care le avem acum și ne guvernează să beneficieze de toate resursele”, afirmă Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean.

Nu numai istoria dă bogăție zonei, ci și comorile pe care le poartă pământul Albei, de la vestigii rare și prețioase până la haldele bogate de aur și argint. Dacă Roșia Montană este încă subiectul unor mari controverse, în schimb la Baia de Arieș minele de aur şi argint au fost abandonate și, din cauza intemperiilor, galeriile au început să se prăbușească.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri