RAPORT DE ȚARĂ. Județul Arad vrea să-și relanseze culturile de viță de vie

Data publicării:
1032013 20arad-52375

Unul dintre cele mai vestice județe ale țării, Aradul adună peste 400.000 de suflete, dintre care mai mult de jumătate trăiesc la oraș.

„Pentru mine județul Arad reprezintă casa mea pentru că sunt născut, crescut, în județul Arad, aici m-am format ca om, ca om politic, ca tot ceea ce înseamnă viața unui cetățean și mă bucur că trăiesc în acest județ pentru că județul Arad este un județ cu oameni harnici, cu oameni care știu să se respecte și care în toate perioadele istorice a dovedit că poate să fie un județ de frunte al României”, afirmă presedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Vechi oraș industrial, în Arad sunt încă vizibile semnele prosperității. Cetatea Aradului, construită în vremea împărătesei Maria Tereza, este un monument al arhitecturii. Se spune că atunci când a fost construită, pe la 1780, era imposibil de cucerit cu mijloacele vremii. În prezent cazarmă pentru armată, cetatea urmează să intre în circuitul turistic. Tot turistic ar putea fi exploatată și altă bogăție a județului, ascunsă bine sub pământ de data aceasta.

„Suntem binecuvântați de Dumnezeu să trăim în această parte a țării nostre, în județul Arad și să avem potențialul atâta de mare în resursele balneoclimaterice, aici mă refer la apele geotermale, care au o încărcătură de săruri minerale apreciabilă și care este binefăcătoare”, spune Daniel Negrea, administrator de ștrand termal.

De cele mai multe ori, apa termală este însoțită de zăcăminte considerabile de petrol. Exploatat încă din anii 80 ai secolului trecut, prețiosul aur negru a fost găsit și mai departe în județ, acolo unde câmpia întâlnește dealurile. Conform unor studii recente, sub orașul Pâncota ar sta un zăcământ de un miliard de euro în țiței.

Latifundiarul Schulchovki cel care și-a avut reședința în clădirea ce adăpostește astăzi clădirea din Pâncota nu știa nimic despre petrol atunci când s-a stabilit aici.

Peste 1.800 de hectare de viță de vie nobilă a fost plantată numai în ultimii șase ani în județul Arad, lucru care marchează azi renașterea podgoriei Aradului, facută cu bani europeni: 25 de milioane de euro în total, de care au beneficiat 165 de cultivatori de viță de vie.

De altfel, profilul urban în județul Arad se potrivește mai degrabă orașelor agrare. Cu excepția reședintei de judet, niciun alt oraș nu are o industrie dezvoltată și nici o viață urbană propriu zisă așa că toate orașele seamănă cu niște centre de comună mai mari.

Cele mai multe orașe sunt în câmpie: Nădlac, poarta de intrare în țară, Pecica, cu a sa celebră „Pită de Pecica”, spre nord: Curtici, Sântana și Chișineu Criș, apoi în zona de deal: Pâncota cu frumoasa sa primărie decorată cu ceramică viu colorată pe acoperiș, Sebișul, altădată important centru de prelucrare al pieilor pentru haine de blană, sau Lipova cu a ei Maria Radna, locul de pelerinaj pentru catolici.

Câmpie, deal, munte. Cu un relief echilibrat, Aradul se poate considera un județ complet. Cetățile ce supravegheau altădată căile de comunicație de pe vaile Mureșului și Crișurilor stau mărturie unei moșteniri căreia prezentul cu greu îi face față.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri