RAPORT DE ȚARĂ. Județul Brașov: case fără electricitate, căldură cu porția

Data publicării:
12032013 20bv-54437

Electrocentrala oraşului a intrat în insolvenţă în iunie 2011, dar până atunci chinurile neputinţei i-au lăsat pe mulţi locatari fără căldură iarna şi fără apă caldă vara.

Un investitor privat vrea să relanseze sistemul centralizat de încălzire din oraş, dar oamenii nu mai au încredere decât în căldura de la propriile centrale de apartament sau de la panouri radiante.

În 2011, Consiliul local a preluat printr-o firmă reţeaua de distribuţie şi contractele, iar o firmă privată a preluat grupurile generatoare de căldură şi electricitate. Astfel, municipalitatea cumpără energia termică de la o societate privată şi o vinde prin propria societate către locuitorii oraşului.

Urmărește dezbaterea pe tema regionalizării, votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

De la 12.000 de abonați, la 20.000

În reţea au rămas doar 12.000 de apartamente. Edilii din Braşov îşi propun resuscitarea sistemului centralizat de încălzire printr-un împrumut BERD de aproape 12 milioane de euro pentru refacerea sistemului.

„Prin această colaborare reuşim să menţinem un preţ destul de scăzut al gigakaloriei, vorbim de 170 de lei pentru populaţie”, a declarat Răzvan Popa - viceprimar Braşov, PSD.

Firma privată a venit pe piaţa din Braşov cu propunerea de a rezolva problema producţei de agent termic. Investiţia privată în modernizarea echipamentelor de termoficare a ajuns la aproximativ 33 de milioane de euro.

Se estimează că proiectul de termoficare al Braşovului va fi terminat în următorii trei ani şi va atrage aproape 20.000 de abonaţi. Primăria şi compania privată au făcut lobby ca oamenii să se rebranşeze la fostul CET. Marele avantaj este preţul mic al gigacaloriei.

„Este o soluţie folosită în toată Europa de vest şi anume producerea agentului termic în cogenerare de înaltă eficenţă prin care am reduc costul de producţie la 150 de lei”, a afirmat Simina Costan,administrator societatea de producere a energiei termice Braşov.

Problema este că braşovenii nu sunt încă încrezători.

Ca să crească numărul consumatorilor, Primăria va rebranşa la sistemul centralizat şcolile, gradiniţele şi restul instituţiilor din subordine.

Case fără electricitate în secolul XXI

Dacă braşovenii au opţiuni, la doar 20 de kilometri distanţă, câteva sute de oameni au rămas fără soluţie. Pare ciudat, dar în anul 2013, în unul dintre cele mai dezvoltate judeţe ale României mai sunt case fără electricitate.

Localitatea Holbav numără mai puţin de 1.500 de locuitori. Dintre aceştia, puţin peste 300 sus pe dealuri, adăpostiţi de civilizaţie şi de ochii străinilor într-o comunitate la care cu greu se ajunge cu mijloace moderne. Localnicii parcurg pe jos „Drumul lui Bucur".

Bucur şi Eugenia Ruşeţ stau la Holbav de când se ştiu şi nu şi-ar dori un alt loc pentru ei şi copiii lor, dar lipsa curentului electric îi obligă să îşi ducă traiul ca în secolul XVII.

Petruţa, fiica cea mică a soţilor Ruşeţ, trebuie să meargă la şcoală pe jos câţiva kilometri, pe nişte drumuri lăturalnice, în inima pădurii - asemeni tuturor copiilor de aici. Iarna, zilele sunt prea scurte, deşi se trezeşte în zori, când nici nu se crapă de ziuă. Când se întoarce de la şcoală îşi ajută mama la treburi în gospodărie, iar lecţiile, atât cât mai poate, şi le face pe înserat, când lumina nu mai pătrunde în casă.

Mânaţi de nevoie, oamenii au găsit tot felul de alternative care să compenseze lipsa curentului.

Au un generator pe care îl pornesc doar la zile mari, câte o oră, pentru că funcţionează pe benzină, iar banii nu sunt suficienţi pentru astfel de cheltuieli. În casă mai au o baterie de maşină care îi ajută să aprindă seara câteva leduri care luminează, însă, foarte prost.

Primarul comunei Holbav spune că în vara aceasta vor începe lucrările pentru ca oamenii să primească electricitate.

„Avem un parteneriat cu Electrica, prin care ei fac partea de medie tensiune şi transformatoare şi noi partea de joasă tensiune. Anul ăsta proiectul e aproape gata, avem promisiuni că până în vară se scoate lucrarea la licitaţie şi o să începem. Acum, nu ştiu exact cât o să putem face anul ăsta, dar sigur facem ceva. Deci, până la sfârşitul anului, câteva familii de acolo, cu siguranţă vor avea curent electric”, a susținut Lucian Oprea, primarul localității Holbav.

Cu toate acestea, partea nevăzută a Holbavului este şi cea mai frumoasă. Departe de tumultul oraşului, care în ultimii ani a invadat violent şi zonele rurale, cele aproape o sută de gospodării de deasupra Holbavului aduc în era noastră o lume uitată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri