RAPORT DE ȚARĂ, județul Gorj. Ce simbolizează Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului

Data publicării:
masatacerii

Marele sculptor universal, Constantin Brâncuși, supranumit și părintele modernismului, s-a născut în Gorj, la Hobița, în data de 18 februarie 1876. Încă din copilărie, sculpta în lemn diferite unelte și obiecte clasice.

În 1904, pleacă pe jos spre Paris, iar un an mai târziu, reușește la concursul de admitere la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Brâncuși întâlnește în capitala franceză o mulțime de intelectuali și artiști care îl susțin.

În 1934, Brâncuși este invitat să realizeze un monument pentru cinstirea faptelor eroice ale gorjenilor, de către Aretia Tătărescu, soția premierului de la acea vreme, Gheorghe Tătărescu.

Artistul dorise dintotdeauna „să facă ceva pentru țară”, așa că a acceptat propunerea. Așa a apărut Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, pe care autoritățile se străduiesc azi să îl includă în patrimoniul UNESCO.

Ansamblul avea să cuprindă în final „Masa Tăcerii”, în apropierea podului de peste Jiu, unde locuitorii orașului Târgu Jiu își apăraseră urbea în fața dușmanului în octombrie 1916, „Poarta Sărutului”, aproape de intrarea în parcul municipal, și „Coloana Infinită”.

Poarta Sărutului arată ca un arc de triumf și simbolizează triumful vieţii asupra morţii. Despre Masa Tăcerii, însuși artistul spunea că sugereaza curbura închisă a cercului care adună, apropie și unește, iar Coloana Infinitului sau Coloana fără Sfârșit reprezintă recunoștința nesfârșită.

Cine vizitează județul Gorj va constata că aici s-au născut foarte multe personalități. Autoritățile au făcut chiar și o alee a celebrităților. Astfel, găsiți imprimată pe asfalt câte o stea care aduce aminte de marele sculptor Constantin Brâncuși, de poetul Tudor Arghezi, de actrița Elvira Godeanu sau de marele regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre numele legate de judeţul Gorj, cel al lui Dincă Schileru merită de asemenea menţionat. Pionier în mai multe domenii şi deputat de Gorj cu nouă mandate, deşi n-a făcut decât 42 de zile de şcoală. Minte luminată, cu largă deschidere spre educație și comerț, către politică și către… industrie. Schileru este cel care a făcut, în Oltenia, prima încercare de a scoate petrol, folosind o turlă de lemn, însă a demersul său a fost oprit de o erupție de gaze și apă sărată.

Acest act de pionierat a fost consemnat în arhivele Ministerului Agriculturii de la acea vreme.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri