RAPORT DE ȚARĂ. Județul Hunedoara a câștigat confruntarea cu Caraș- Severin, 69-63

Data publicării:
19032013 20note-61714

Reporterii Digi24 au realizat reportaje din cele două județe, care au fost difuzate pe parcursul acestei săptămâni. În această seară, un juriu specializat a desemnat câștigătorul. A învins Hunedoara.

Vinerea viitoare se vor înfrunta județele Vâlcea și Argeș.

Cosmin Prelipceanu de la Văliug (Caraș-Severin) și Sanda Nicola de la Deva (Hunedoara) au vorbit cu oamenii din cele două județe despre atuurile care le recomandă pentru capitala de regiune.

Calitatea vieții

Județul Caraș-Severin a câștigat la capitolul calitatea vieții, unde a primit două note de 8 (de la Radu Limpede și Bogdan Ficeac) și una de 7 (de la Nicușor Dan). Hunedoara a luat doi de 7 (de la Bogdan Ficeac și Nicușor Dan) și un opt (de la Radu Limpede).

Administrație și mediu de afaceri

Județul Hunedoara a fost punctat mai bine și la capitolul „Administrație și mediul de afaceri”.

Hunedoara a a primit șapte pe linie de la Radu Limpede, Nicușor Dan și Bogdan Ficeac, în timp cejudețul Caraș-Severin a luat două note de 6 (de la Nicușor Dan și Bogdan Ficeac) și un 5 (de la Radu Limpede).

Cele două județe au o industrie veche și nu au reușit să își dezvolte una nouă. Când am dat note, am punctat și potențialul nerealizat. Hunedoara este pe axele de transport și, în curând, va avea și autostradă. Din păcate, nu a reușit să atragă investiții ca județele învecinate. În Caraș, lucrurile stau mai rău. Au avut și ghinionul graniței cu Serbia, unde a fost război”, a explicat analistul economic Radu Limpede.

Specific local

La capitolul „Specific local”, Hunedoara a primit note la mari decât județul Caraș-Severin de la membrii juriului: analistul economic Radu Limpede, jurnalistul Bogdan Ficeac și președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, Nicușor Dan.

Hunedoara a luat două note de 9 (de la Radu Limpede și Nicușor Dan) și o notă de 8 (de la Bogdan Ficeac).

Județul Caraș-Severin a primit două note de 7 (de la Radu Limpede și Bogdan Ficeac) și un 9 (de la Nicușor Dan.

Intrați pe platformaRaport de țară și votați-vă județul!

Citiți AICI toate reportajele din cele două județe!

Sorin Frunzăverde: „Reșița a rămas captivă industriei grele”

Președintele CJ Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a vorbit despre potențialul economic al județului pe care îl conduce.

„Reșița are cel mai modern combinat siderurgic din România și unul dintre cele mai moderne din sud-estul Europei. Reșița are tradiție și în ceea ce privește industria constructoare de mașini. Aici se făceau șină de cale ferată de la 1850, locomotive după 1870. Aici s-au construit și motoare navale, echipamente hidroenergetice. Reșita a rămas însă captivă industriei grele. Or, în toată lumea, acest tip de industrie a fost afectat după 1990. Este o recesiune generală din Bazinul Ruhr, până în marea Britanie”, a precizat Sorin Frunzăverde.

Regionalizarea s-a născut la Caraș-Severin, iar Sorin Frunzăverde a fost cel care a propus primul proiect în acest sens

„În noiembrie, le-am propus colegilor mei din Consiliul pentru Dezvoltare Regională, reprezentanții județelor Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara să redactăm un proiect de lege de dezvoltare regională, care presupunea o nouă împărțire administrativ-teritorială a României. A fost un proiect complex, care ținea cont de tot ce înseamnă model european. Noi propunem opt regiuni, pentru că era matricea cea mai simplă. În acest proiect, nu era important unde este capitala. Nu asta este esențial la capitolul regionalizare. Aceste regiuni vor prelua din atribuțiile administrației publice centrale. Asta am propus noi, am rezerve cu ce se va întâmpla la București”, a spus președintele CJ.

„Regiunea de Vest să se numească Dacia”

Președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț, a propus în premieră, la Digi24, ca Regiunea de Vest să se numească Dacia. „Poate că ar fi mai corect - gândindu-mă la faptul că atât în Caraș, cât și în Arad, cât și în Timiș, dacii au fost peste tot – ca regiunea să se numească Dacia”, a spus Mircea Moloț.

Acesta a adus în discuție și inițiativa creării unei conurbații formate din orașele Deva, Hunedoara și Simeria. „Este dorința noastră de a unifica trei orașe, care practic se unesc fără ca noi să contribuim cu ceva. Studiul de fezabilitate pe care ni l-a făcut Universitatea din Timișoară relevă faptul că în această conurbație ar trebui introdus și Călanul”, a explicat Mircea Moloț.

„Este vorba despre crearea unui pol de dezvoltară urbană cu peste 170.000 de locuitori”, a explicat, la rândul său, deputatul liberal Bogdan Țîmpău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri