RAPORT DE ȚARĂ. Județul Mureş, casa dansului sportiv

Data publicării:
245035-244936-paul-moldovan-and-cristina-tatar-european-first-round

Cristina Tatar şi Paul Moldovan sunt primii camioni modiali la dans ai României, la categoria de vârstă 16-18 ani. Cei doi sunt din Târgu Mureş şi practică dansul sportiv de mai bine de 10 ani. În toamna anului trecut au reuşit să urce pe podium la Beijing, de unde s-au întors cu prima medalie de aur obţinută vreodată de un dansator român la această competiţie.

„Noi ne-am pregătit pentru a câştiga campionatul mondial, ăsta a fost ţelul nostru. Dar, bineînţeles, noi am facut tot ce a ţinut de noi. Ne-am antrenat, cât de bine am putut”, spune Cristina Tătar.

„Sunt o multime de lucruri prin care trebuie să treci ca să devii un campion. Pe lângă pregătirea ce ţine strict de dans, sunt multe lucruri pe care trebuie să le înveţi, şi ca persoană, cum trebuie să te comporţi, atât pe parchetul de dans, cât şi în afara lui”, spune și Paul Moldovan.

Nu sunt singurii campioni la dans pe care i-a dat şcoala din Târgu Mureş. Zeci de dansatori urcă în fiecare an pe podiumurile din Europa şi din ţară în aproape orice competiţie.În judeţ există șase cluburi acreditate de Federaţia Română de dans sportiv, adică o cincime din totalul şcolilor de dans din ţară.

„Pe plan mondial, dansatorii din Mureş sunt la cele mai înalte niveluri. Avem campioni mondiali, Mirona a fost vicecampioană mondială la zece dansuri, avem pe podium de campionate, finalisti de campionate mondiale”, susține Vasile Gliga, preşedintele Federaţiei Române de dans sportiv.

Povestea dansului mureşean a pornit de la Szoke Istvan, cel care a înfiinţat primul club privat de dans sportiv din judeţul Mureş. În 1994 clubul Apollo a prins viaţă, iar în scurt timp, zeci de dansatori care se antrenau aici se întorceau cu medalii de la competiţiile naţionale.

Satisfacţiile nu sunt doar pentru momentul când îţi vezi elevii cu medaliile de gât. Bucuria este şi atunci când elevii ajung să-şi depăşească profesorul. La fel ca Şomodi Marton, acum antrenorul celor doi campioni mondiali la dans. După ce a trecut prin sălile de antrenament ale clubului Apollo, Marton şi-a deschis propria şcoală de dans, pe rafturile căreia cupele şi medaliile ating ordinul sutelor.

„Clubul s-a înfiinţat în 1999. De atunci cred că am avut în jur de 20 de titluri naţionale”, afirmă Somodi Marton.

Chiar dacă tot mai puţini tineri aleg sa practice dansul sportiv, încă mai există copii care, odată ce au încălţat pantofii de dans, sunt hotărâţi să facă performanţă.

„Samba, si că e puțin rapid, și că e puțin lent. Și că trebuie să miști foarte mult șoldul. Îmi place foarte mult”, spune Zsolt.

Ca o confirmare a calităţii şcolii de dans mureşene, la Reghin s-a deschis şi singura şcoală de dans acreditată de Ministerul Educaţiei. Gimnaziul Mirona este singura şcoală din ţară unde materia de bază este dansul sportiv, iar mulţi dintre elevii şcolii sunt deja campioni.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri