RAPORT DE ȚARĂ. Judeţul Satu Mare, codaş la atragerea de fonduri europene nerambursabile

Data publicării:
satu mare 1

Angajații celor două instituții au început să scrie proiecte astfel încât, de anul viitor, să poată investi cât mai mulți bani europeni fără de care școlile și spitalele nu ar putea fi modernizate niciodată. În ultimii șase ani, județul Satu Mare a reușit să obțină de la Uniunea Europeană puțin peste 235 de milioane de lei, mult sub celelate județe din regiunea de nord vest.

Singurul proiect cu finanțare nerambursabilă, finalizat de Primăria Satu Mare, este renovarea colegiului Ioan Slavici din oraș, unde au fost investiţi peste un milion de euro. Veche de mai bine de o sută de ani, clădirea a fost refăcută în totalitate și dotată cu aparatură de ultimă generație astfel că cei peste 900 de elevi care învață aici au parte acum de condiții europene.

„Pentru noi a însemnat foarte mult această investiție, o reabilitare capitală a celor două clădiri, A și B, cu parter, etaj și subsol”, spune prof. Ioan Cuceu, directorul Colegiului „Ioan Slavici” din Satu Mare.

Printre puținele proiecte scrise, câștigate și implementate de administrația din Satu Mare se numără și modernizarea blocului operator de la spitalul județean. Medicii lucrează acum în condiții decente grație investiției de peste un milion de euro realizată cu fonduri nerambursabile.

„S-au făcut lucrări de amenajare, de modernizare atât la infrastructura blocului operator cât și pe partea de dotări cu aparatură. Aș vrea să menționez că este primul proiect european câștigat de spitalul județean de urgentă”, afirmă Adrian Marc, managerul Spitalului Judeţean Satu Mare.

Administrația județului recunoaște că nu e deloc ușor să scrii un proiect cu fonduri europene și să-l duci la bun sfârșit. De vină este birocrația europeană care trebuie respectată cu strictețe și de care depinde aprobarea finanțării. Dar cum omul învață din greșeli, autoritățile din Satu Mare spun că perioada de finanțare 2014-2020 le va prinde cu portofoliile pline de proiecte scrise după regulile Uniunii Europene, gata să fie aprobate. De această dată, prioritatea o reprezintă infrastructura, adică modernizarea drumurilor județene.

„Vom intra într-o corelație cu patru municipii de pe partea de nord vest, și cu patru din Ungaria, și vom accesa niște fonduri pe zona transfrontalieră un palier, celălalt palier este zona metropolitană”, susține Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare.

Pe lista modernizărilor mai figurează și Teatrul de Nord din Satu Mare, care ar trebui să fie renovat cu fonduri europene însă, deocamdată, proiectul este la nivel de idee. În ultimii șase ani, județul Satu Mare a primit bani de la Uniunea Europeană pentru 39 de proiecte, cu 17 mai puțin decât județul Bihor, care ocupă primul loc în regiunea de nord vest la atragerea de finanțări nerambursabile. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri