RAPORT DE ȚARĂ. Județul Tulcea. Poveștile triste și legendele „Cimitirului Viu” din Sulina

Data publicării:
cimitir

Situat la întâlnirea Dunării cu Marea, orașul a suferit repetate distrugeri în timpul războaielor ruso-otomane, atunci când granița era mutată de pe un braț pe altul. Orașul a cunoscut cea mai mare dezvoltare a sa în perioada expansiunii genoveze.

Istoria Sulinei este bogată, dar tăcută. Italieni, greci, englezi, evrei sau francezi, sunt doar câteva dintre etniile care au transformat orașul într-o urbe plină de diversitate.

Una dintre atracțiile orașului este chiar Cimitirul Cosmopolit. Cea mai mare suprafață revine cimitirului grecesc. Cimitirul Viu este unic nu doar în țară, ci și în Europa, iar acest loc este încărcat de legende. Aici este piatra funerară a principesei Ecaterina de Moruzi, fondatoarea teatrului din Sulina, rămasă în amintirea orașului ca fiind persoana care avea grijă de familiile sărace din localitate.

Cimitirul ascunde și povești triste.

„La acest monument în care apar două fetițe, una mai mare și cealaltă mai mică, eu o numesc povestea tristă a cimitirului. De fapt, în cimitir sunt numai povești triste, însă aceasta este cea mai tristă, erau fetele unui căpitan de navă grec care se jucau în apă, iar cea mică a căzut. Cea mare s-a aruncat să o salveze, însă s-au înecat și când au fost găsite erau exact în această poziție în care sunt pe soclu”, povestește Florin Papadatu, reprezentant al Rezervației Biosfera Delta Dunării.

Paradoxal însă, există şi o poveste romantică a cimitirului.

„Doi tineri care proveneau din familii rivale, un fel de Romeo și Julieta din Sulina, pentru că nu putea fi impreună s-au sinucis și au fost îngropați împreună. A doua variantă este despre o prințesp negresă, care a venit să danseze în cabaretele din Sulina și s-a îndrăgostit de un căpitan de navă, care a murit pe mare. De supărare, s-a aruncat în Dunăre și s-a sinucis din dragoste. Sunt aici, îngropați împreună”, mai spune Florin Papadatu.

Tot aici sunt şi mormintele unor marinari englezi care au venit cu navele din Nordul Africii în timpul războiului Crimeei. În timpul epidemiei de malarie, aceştia au fost îngropaţi în Sulina.

Legendar este şi Farul Vechi de la Sulina, acolo unde este ilustrată viaţa a două personalităţi marcante ale oraşului: scriitorul Jean Bart şi dirijorul George Georgescu.

Unicitatea Sulinei vine din geografia spaţiului: oraşul este înconjurat atât de Dunăre, cât şi de mare.

În ultimii ani, Sulina a reuşit să îşi dezvolte potenţialul turistic. Plaja de la Sulina este de multe ori în luna august preferata turiştilor străini, fiind un loc retras unde se pot relaxa departe de zgomotul din marile oraşe, în sălbăticia naturii.   

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri